Proiecte pentru cresterea accesului la servicii medicale, in 18 comunitati sarace
18 comunitati sarace din Romania vor beneficia de proiecte care vor ajuta la solutionarea unor probleme de sanatate si igiena ale copiilor. Asta prin componenta de sanatate a programului ”Fiecare Copil in Gradinita”.
Proiectele vor fi derulate in unele dintre cele mai sarace comunitati din Romania si au ca obiectiv sa contribuie la solutionarea unora dintre cele mai stringente probleme de sanatate si igiena ale copiilor din aceste comunitati. In acest sens, peste 150.000 de euro vor fi investiti in urmatorii trei ani de catre compania farmaceutica GSK Romania, bani gestionati de Asociatia Ovidiu Rom.
Fondurile alocate vor fi folosite pentru patru categorii de activitati si anume prevenirea imbolnavirilor - analize de baza pentru copii in luna septembrie, inainte ca acestia sa mearga la scoala si la gradinita, bani pentru achizitionarea medicamentelor si imunizarea micutilor, incurajarea medicilor sa faca vizite saptamanale in satele izolate si asigurarea transportului pentru copiii care trebuie sa consulte specialisti in orasele mai mari, facilitarea formarii mediatorilor sanitari si plata lor temporara in comunitatile unde sunt absolut necesari, dar si educatia sanitara pentru parinti si copii si asigurarea de kituri de igiena personala si a locuintei.
"Cele 18 proiecte locale selectate vor fi derulate chiar de catre comunitatile locale, de aceea beneficiile vor fi pe termen lung, si nu numai pe parcursul celor trei ani in care se realizeaza finantarea. Prin implicarea oamenilor din comunitate in realizarea proiectelor, vor fi create mecanismele necesare astfel incat, dupa finalizarea proiectelor, comunitatile sa se poata dezvolta mai departe, iar viata oamenilor din aceste regiuni sa devina una mai buna”, sustine Pascal Prigent, director general GSK Romania.
Totodata, compania farmaceutica va dona kit-uri de ingrijire a sanatatii orale, constand in periute de dinti, pasta de dinti si cani, pentru toti cei 1400 de copii inclusi in program.
„Prin programul "Fiecare Copil in Gradinita" am aratat ca parintii saraci isi doresc sa-si educe copiii, chiar foarte mult! Trebuie insa sa le oferim sprijin si incurajare, iar adaugarea unei componente de sanatate in proiect este foarte importanta: copiii nu pot invata daca nu vad bine sau daca ii dor dintii. Multe dintre aceste probleme pot insa fi remediate usor daca se intervine la timp”, a declarat Leslie Hawke, cofondatoarea Asociatiei Ovidiu Rom.
S-a constatat, spre exemplu, ca in nicio comunitate inclusa deja in proiect, copiilor saraci nu li s-au facut niciodata analizele medicale. O alta problema este numarul mic de copii din comunitatile cele mai sarace vaccinati prin Programul National de Imunizare – in special acolo unde nu exista mediator sanitar, medicul de familie ajunge rar, iar parintii nu inteleg implicatiile pe care lipsa vaccinarii copiilor le au pentru dezvoltarea sanatoasa a acestora. In Hetea de exemplu, numai jumatate dintre copii sunt vaccinati in conditiile in care vaccinurile sunt oferite gratuit de Directiile de Sanatate Publica.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro