Imprimare

94% dintre medicii de familie recomanda vaccinarea anti HPV

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 1000 de medici de familie din intreaga tara au participat la un studiu cu privire la profilaxia imbolnavirii cu Virusul Papiloma Uman (HPV). Cercetarea a fost efectuata de Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF).

In urma studiului, s-a demonstrat ca 94% dintre medicii de familie implicati in studiu recomanda pacientilor vaccinarea anti HPV ca metoda de profilaxie primara impotriva cancerului de col uterin, in timp ce 86% dintre acestia considera necesara implementarea unui program de vaccinare in Romania, iar 40% sunt de parere ca ar fi nevoie de o mai buna informare inainte de inceperea programului de vaccinare obligatorie.

"Cancerul de col uterin este o boala cumplita, a carei cauza, in covarsitoare majoritate, este infectia cu tulpinile oncogene ale HPV. Aceasta descoperire a fost rasplatita cu Premiul Nobel! Este nevoie de programe de educatie pentru pacienti. Este nevoie de informare pentru cadrele didactice si pentru parinti. Vaccinarea este adesea o cale de salvare a sute de mii de vieti, lucru demonstrat pentru atatea boli grave", a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF.

40.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin

In Romania, 40.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, o rata de 28,96% fata de 10,99% cat este media in Europa. Anual, in tara noastra se inregistreaza aproximativ 3.000 de cazuri noi de imbolnavire de cancer de col uterin, de 16 ori mai mult fata de media europeana.


„Vaccinul anti HPV este cheia eliberarii femeilor de sub teroarea cancerului de col uterin. Parintii care si-au permis, l-au cumparat si l-au administrat deja fetitelor lor. Este pacat ca, din cauza ignorantei parintilor, sa nu putem da aceeasi sansa si celorlalte fetite”, a spus dr. Cristian Sever Oana, membru in Consiliul Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti.

Vaccinarea anti HPV  previne infectia si declansarea bolii

Vaccinarea anti HPV (profilaxia primara) previne infectia si declansarea bolii, fiind foarte eficienta pe termen mediu si lung. impreuna cu profilaxia secundara (testul Babes-Papanicolaou), vaccinarea asigura o scadere de pana la 94% a riscului de cancer de col uterin.

„Ne dorim sa putem spune peste ani despre cancerul de col ca a ramas o amintire, iar vaccinul HPV sa poata schimba statisticile in privinta acestei cumplite boli care in Romania ocupa un trist loc fruntas. Evident, educatia, vaccinarea trebuie dublate de programe de screening, pentru depistarea leziunilor precanceroase, ca metoda de profilaxie secundara. Daca vom putea actiona sinergic si sustinut, atunci vom putea spune ca am facut ceva cu adevarat important pentru sanatatea femeilor”, a adaugat dr. Rodica Tanasescu.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/94_-dintre-medicii-de-familie-recomanda-vaccinarea-anti-HPV_16935/

lauff lautf laurf