Imprimare

Controlul tensiunii arteriale, una dintre cele mai mari provocari in tratamentul HTA

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Programul de preventie si educare a pacientilor “Tine tensiunea sub control!” va fi lansat in cursul acestui an. Prin aceasta initiativa, pacientii, impreuna cu medicul de familie si medicul specialist, vor putea sa isi monitorizeze si sa isi controleze valorile tensiunii arteriale, vor fi incurajati in optiunile personale privind un stil de viata sanatos si vor primi informatii cu privire la factorii de risc si modul in care isi pot imbunatati sanatatea.

Controlul tensiunii arteriale reprezinta una dintre cele mai mari provocari ale tratamentului hipertensiunii arteriale (HTA). Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, hipertensiunea arteriala determina 13% din totalul deceselor inregistrate anual.

"Afectiunile cardiovasculare sunt ucigasul numarul unu in Europa, cu peste 4,3 milioane de decese anual. Boala coronariana ramane principala cauza de deces, anual pierzandu-si viata din acest motiv 1,9 milioane de persoane. Accidentul vascular cerebral este vinovat pentru alte 500.000 de decese, in fiecare an”, sustine conf.dr. Serban Balanescu, de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Floreasca.

In literatura de specialitate este agreat ca pentru fiecare crestere cu 20 mm Hg a tensiunii arteriale sistolice sau cu 10 mm Hg a tensiunii arteriale diastolice riscul cardiovascular se dubleaza. Astfel, scaderea valorii tensiunii arteriale poate reduce la jumatate riscul aparitiei insuficientei cardiace, diminueaza cu 35%-40% probabilitatea instalarii unui atac cerebral si cu 20%-25% a infarctului miocardic.

Avand in vedere aceasta situatie, principala provocare, atat pentru medici, cat si pacienti, o reprezinta scaderea valorilor tensionale la tintele recomandate - 140/90 mmHg respectiv 130/80 mm Hg pentru pacientii cu diabet zaharat. Ghidurile Societatii Europene de Cardiologie pun accentul pe necesitatea unui tratament combinat: „[...] in cazul majoritatii covarsitoare a pacientilor hipertensivi, controlul eficace al tensiunii arteriale nu poate fi realizat decat printr-o combinatie de cel putin doua medicamente”.

Pe de alta parte, insa, administrarea concomitenta a mai multor medicamente poate determina scaderea aderentei bolnavului la tratament. O complianta scazuta reprezenta un factor important de reducere a succesului terapeutic. Datele din Romania arata ca doar 17,8% dintre pacientii tratati ating tintele de tensiune arteriala recomandate.

Utilizarea combinatiilor in doze fixe este asociata cu o crestere cu 29% a compliantei si persistentei, comparativ cu utilizarea combinatiilor de medicamente administrate separat.

”Antagonistii receptorilor angiotensinei II (sartanii) sunt antipertensive eficiente si cu profil de siguranta favorabil. Rata de intrerupere a tratamentului in functie de clasa de medicamente antihipertensive la 100 de pacienti, corespunzatoare lor, este de peste patru ori mai mica decat in cazul diureticelor, de peste doua ori mai mica decat in cazul betablocantelor si cu 25% mai scazuta decat in cazul inhibitorilor de enzima de conversie a angiotensinei", adauga conf.dr. Serban Balanescu.

Un nou medicament original in HTA

Medicii cardiologi au acum la dispozitie o terapie inovatoare utilizata in controlul hipertensiunii arteriale, un medicament original descoperit de Daiichi Sankyo. Studiile clinice arata ca noul medicament duce pana la 70,7% dintre pacientii cu hipertensiune arteriala medie si severa la tinta tensionala recomandata.

Un singur comprimat, o data pe zi, conduce la o scadere a tensiunii arteriale de peste 45 mm Hg la pacientii dificil de controlat.

“Acest beneficiu indiscutabil se datoreaza faptului ca Sevikar combina doua antihipertensive, amlodipina si olmesartan, al caror efect cumulat este mai mare decat cel care ar fi survenit din dublarea dozei corespunzatoare unui singur antihipertensiv”, explica prof.dr. Dragos Vinereanu, seful sectiei de Cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Hipertensiunea arteriala reprezinta o problema semnificativa de sanatate publica si in Romania, 40% din populatia adulta suferind de aceasta boala, procent superior celor observate in alte tari europene.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Controlul-tensiunii-arteriale_-una-dintre-cele-mai-mari-provocari-in-tratamentul-HTA_16933/

lauff lautf laurf