Imprimare

Medicamentele compensate vor fi analizate si triate de CNAS

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va face o analiza a medicamentelor aflate pe lista de compensate si va face o triere a acestora, a declarat medicul sef al CNAS, dr. Marius Filip, citat de Agerpres.

Mai exact, o comisie comuna a Ministerului Sanatatii si a CNAS va analiza lista medicamentelor compensate, iar cele care nu mai pot fi pe lista, conform legii, vor fi eliminate. Exista si o propunere de scoatere de pe lista medicamentelor compensate a produselor cu costuri mici si impact financiar mic.

In locul acestora vor fi introduse pe lista medicamente noi care au costuri mai mari, pentru a facilita accesul pacientilor la aceste produse, a spus dr. Marius Filip.

Program de transparentizare a costurilor si serviciilor

De asemenea, CNAS vrea sa implementeze un program de transparentizare a costurilor si a serviciilor efectuate in sistem.
In acest sens s-a realizat un protocol impreuna cu asociatiile de pacienti.

Au fost alese grupuri tinta de pacienti care sunt in programele nationale de boli cronice. Aceste grupuri vor primi prin posta o lista cu serviciile raportate din sistemul informatizat unic, de care pacientii respectivi au beneficiat, iar CNAS solicita confirmarea acestor servicii de catre beneficiari si opinii legate de calitatea lor, a punctat dr. Marius Filip.

Medicul sef al CNAS a mai spus ca acest demers ar putea sa demareze din toamna si se doreste a fi un protocol pentru transparentizare si comunicare cu asociatiile de pacienti.

Reteta electronica ar putea intra in functiune oricand

Referitor la reteta electronica, dr. Marius Filip a explicat ca aceasta poate sa intre in functiune in orice moment, dar mai sunt o serie de observatii facute de medicii prescriptori care trebuie luate in considerare argumentand ca medicii si farmacistii sunt cei care cunosc aspectele de zi cu zi ale prescrierilor. Daca nu sunt luate in considerare, exista riscul blocarii functionarii proiectului.

In plus, exista si persoane carora nu li se pot da retete medicale din cauza lipsei CNP-ului. "Atunci ei trebuie internati. Pentru acest lucru trebuie gasite solutii", sustine dr. Filip.

Reamintim ca ministrul Vasile Cepoi a declarat recent ca sistemul electronic de prescriere a medicamentelor va fi introdus, experimental, la 1 iulie, reteta electronica urmand sa fie obligatorie din august.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicamentele-compensate-vor-fi-analizate-si-triate-de-CNAS_16938/

lauff lautf laurf