Exportul paralel de medicamente va ajunge la 700 milioane euro la finele anului 2012
Exporturile paralele de medicamente din Romania sunt in crestere. Daca in 2010, comertul paralel ajungea la 400 de milioane de euro, anul trecut suma a atins 500 de milioane de euro. Se estimeaza ca la finele anului 2012 exporturile paralele vor ajunge la 700 de milioane de euro, trend nesanatos pentru piata farmaceutica din Romania.
"Fenomenul nu mai este la fel de incurajat. Daca ar fi sa facem un tablou al pietei europene, trei sferturi din ea este ocupata de primele cinci tari. Restul de 24 ne inghesuim pe celalalt sfert. Astfel, ceea ce se intampla in Romania este influentat de miscarile din top 5", a declarat dr. Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Bogdan Chiritoiu: "Nu putem bloca exporturile sau importurile in UE"
Cu toate acestea, exportul paralel, desi este permis pe intreg teritoriu al Uniunii Europene prin prisma liberei circulatii a bunurilor, limiteaza accesul pacientilor romani la tratament.
"Nu putem bloca exporturile sau importurile. Jurisprudenta UE ne impune anumite reguli, una dintre ele fiind aceea ca produsele trebuie livreate in cantitati normale. Am ales, prin lege, sa stabilim cel mai mic pret din 12 tari. Evident ca este o tentiatie de a lua medicamente din Romania si a le duce in Germania, spre exemplu", a continuat Chiritoiu.
In privinta taxei clawback si a controverselor din jurul acestei probleme, presedintele Consiliului Concurentei a explicat ca institutia pe care o conduce poate sanctiona companiile farmaceutice, daca se va ajunge la o situatie similara din 2008. Atunci, atat producatorii, cat si distribuitorii de medicamente au amenintat ca nu mai aduc medicamente in farmacii daca nu se schimba cursul euro.
"E legitim ca industria sa recurga la lobby, dar in acelasi timp nu trebuie sa fie o amenintare la adresa pacientilor. Datoria noastra e de a preveni astfel de situatii si sa incercam ca lumea sa nu atace legea. E dreptul fiecarei companii de a stabili daca e sau nu rentabil sa faca afaceri in Romania. Nu e corect ca deciziile sa fie luate colectiv. Daca se demonstreaza asta, pot fi amenzi considerabile, care ajung la 10% din cifra de afaceri", a subliniat Bogdan Chiritoiu.
Sorin Popescu, ARPIM: "Speram ca legea sa fie schimbata!"
Pe de alta parte, Sorin Popescu, seful grupului de Comunicare din cadrul Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) sustine ca nu a perceput declaratiile medicului Chiritoiu precum avertizari, ci ca le-a perceput ca pe un sprijin oferit industriei.
"Nu este vorba despre o dorinta a companiilor, ci este vorba de efectul legii privind taxa clawback. S-a format acea comisie interministeriala care isi desfasoara activitatea conform planului. Speram ca incepand cu 15 iunie legea sa fie schimbata. Avem o suma care nu poate fi platita de catre companii", a declarat Sorin Popescu, reprezentantul ARPIM.
Conform acestuia, pana in prezent nu au fost retrase medicamente din portofoliul Amgen de pe piata, ele fiind in continuare disponibile in farmacii.
Taxa clawback este foarte greu de digerat pentru industrie, mai ales avand in vedere faptul ca urmatorul termen de plata este 15 iunie, iar urmatoarea factura pe care o vor primi companiile va fi 10 zile mai tarziu, pe 25 iunie.
Cuantumul taxei clawback este nesustenabil pentru industrie, ea reprezentand peste 400 de milioane de euro pe an, o medie de 33,6% din totalul vanzarilor compensate ale producatorilor de medicamente. Reamintim ca in luna mai producatorii de medicamente din Romania au declarat in cadrul unei conferinte de presa ca nu mai pot acoperi deficitul bugetar si deficientele de sistem, aratand ca statul trebuie sa isi asume raspunderea privind accesul pacientilor la medicamente.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro