Imprimare

Riscul de recidiva pentru cancerul mamar, evidentiat printr-un test de sange

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cercetatorii de la Universitatea din statul american Texas au creat un test sangvin care reprezinta un indicator fiabil pentru riscul de recidiva a cancerului mamar, atunci cand boala se afla inca intr-un stadiu localizat, arata un studiu citat de Mediafax.

Prezenta si numarul celulelor tumorale circulante (CTC) in sange permit prezicerea riscului unei evolutii nefavorabile a pacientelor suferind de cancer mamar, sustin autorii studiului publicat in revista medicala The Lancet Oncology.

"Prezenta uneia sau a mai multe celule tumorale circulante (CTC) in sange a permis prezicerea recidivelor precoce si diminuarea sanselor de supravietuire", au explicat cercetatorii de la MD Anderson Cancer Center de la Universitatea din Texas.

Testul permite identificarea timpurie a pacientelor care vor putea sa beneficieze de un tratament suplimentar - chimioterapie - pentru a scadea riscurile de recidiva.

Astfel de teste nu sunt in prezent utilizate pentru analizarea pronosticului unei paciente sau pentru a prescrie un tratament, intrucat se considera ca tumorile canceroase se propaga mai mult prin intermediul sistemului limfatic decat prin sange.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 302 paciente, in perioada februarie 2005 - decembrie 2010. Pacientele se aflau intr-un stadiu localizat al cancerului mamar, deci fara metastaze, si nu au efectuat sedinte de chimioterapie. Pentru un sfert din paciente, recoltarile sangvine au evidentiat prezenta CTC-urilor in sange. Din aceasta categorie, o pacienta din sapte a recidivat dupa tratament si una din zece a murit in timpul studiului.

In schimb, pacientele pentru care testele sangvine nu au evidentiat prezenta de CTC in sange au prezentat o rata de recidiva de doar 3% si o rata a mortalitatii de 2%.

Cercetarea a demonstrat ca "boala nu are nevoie sa se afle intr-un stadiu avansat pentru ca celulele canceroase sa se propage prin sange si sa compromita sansele de supravietuire", considera autorii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Riscul-de-recidiva-pentru-cancerul-mamar_-evidentiat-printr-un-test-de-sange_16943/

lauff lautf laurf