Imprimare

Ficat, creat din celule stem pluripotente umane

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cercetatorii japonezi au creat un ficat plecand de la celule stem pluripotente umane (iPS). Experienta care ar putea duce la realizarea de organe artificiale pentru cei care asteapta transplanturi, informeaza Agerpres.

Echipa condusa de profesorul Hideki Taniguchi de la Universitatea din Yokohama (sud de Tokyo) a implantat celule iPS in capul unui soarece pentru un aport sanguin abundent. Programate ca celule pentru ficat si asociate cu alte tipuri de celule, acestea au dat nastere la un ficat uman de 5 mm, apt sa genereze proteine si sa descompuna medicamente. Experimentul deschide calea producerii de organe artificiale, care ar putea suplini lipsa constanta de organe donate.

Celulele iPS au fost create in laborator prin implantarea a patru tipuri de gene in celule de piele umana, pentru a le reprograma. Celulele pluripotente produse astfel au revenit aproape la stadiul embrionar (nediferentiat) si se pot dezvolta in orice tesut.

Doua echipe de cercetatori, din Statele Unite si Japonia, au descoperit celulele stem pluripotente in 2006. Japonia este foarte implicata in acest tip de cercetari, care constituie o miza majora. Raman insa destule obstacole de depasit, deoarece actuala metoda de creare de celule iPS - care recurge la retrovirusi pentru transportul genelor de reprogramare - poate activa gene care induc cancere.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ficat_-creat-din-celule-stem-pluripotente-umane_16954/

lauff lautf laurf