Imprimare

Cardul de sanatate va fi suportat din bugetul Ministerului Sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii anunta ca toate cheltuielile privind producerea cardului national de sanatate vor fi suportate din bugetul institutiei. Cu alte cuvinte, asiguratii nu vor trebui sa plateasca nimic pentru a primi cardul national de asigurari sociale de sanatate, se arata intr-o ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, aflata in dezbatere publica pe site-ul Minsiterului.

"Cheltuielile necesare pentru producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate, respectiv a documentului propriu-zis prin care se atesta calitatea de asigurat se suporta din bugetul Ministerului Sanatatii. Cheltuielile necesare pentru producerea solutiilor informatice pentru administrarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se suporta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate", se arata in proiect.

Astfel, Compania Nationala "Imprimeria Nationala" poate primi in sume in avans din bugetul Ministerului Sanatatii de 30% din fondurile alocate anual pentru producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate.

"Vrem ca toata populatia sa primeasca si sa utilizeze cardul de sanatate pentru ca acesta, impreuna cu reteta electronica si dosarul electronic fac parte din proiectul de control si disciplina financiara a sistemlui de asigurari de sanatate. Era putin probabil ca toti asiguratii ar fi fost de acord sa plateasca producerea cardului. Din aceasta cauza am discutat cu reprezentantii Ministerului de Finanate si am gasit o solutie financiara prin care sa suportam de la bugetul de stat cheltuielile pentru producerea cardului, astfel incat sa ne asiguram ca toti cetatenii vor primii acest card”, a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Exista si o situatie in care asiguratul va trebui sa plateasca cheltuieli ed eproducere si distributie a cardului de sanatate. Este vorba de solicitarii de eliberare a unui card dupilcat de catre asigurat, exceptand faptul in care aceasta se face din motive tehnice de functionare.

Lunar, Imprimeria Nationala va putea produce un milion de exemplare, costul unui card estimandu-se la aproximativ 2 euro.

Cardul - distribuit prin medicii de familie

Pentru plata si distributia cardului, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor incheia contract cu Imprimeria Nationala. Ulterior, distributia cardurilor catre asigurati se va realiza de casele de asigurari sociale de sanatate prin furnizorii de servicii medicale din asistenta medicala primara.

„Cardul national de asigurari sociale de sanatate se elibereaza si se administreaza prin utilizarea serviciilor de operare si management al unei unitati specializate in acest scop. CNAS elibereaza si administreaza cardul national de asigurari sociale de sanatate si are calitatea de operator de date cu caracter personal pentru datele mentionate”, mai este mentionat in ordonanta de urgenta.

Cardul va contine toate informatiile privind calitatea de asigurat, date medicale cum ar fi grupa de sange, predispozitia la alergii sau avizul pentru donarea de organe. El trebuia realizat inca de acum cinci ani, insa autoritatile nu au reusit acest lucru, in ultimul an licitatia pentru realizarea lui fiind contestata de mai multe ori.

Peste 30 de intalniri pe cardul de sanatate

Pana la inceputul lunii iunie, reprezentantii CNAS si cei ai companiei care se ocupa de implementarea Platformei Informatice a Sistemului de Sanatate au avut peste 30 de intalniri pe tema cardului national de sanatate.

"Din estimarile noastre, aproape 10% din populatia Romaniei nu stie sa foloseasca un card. Noi incercam sa-i convingem sa foloseasca aceste instrumente", declara la sfarsitul lunii mai Dragos Dobran, directorul departamentului eHealth in cadrul Siveco Romania.

Referitor la stadiul procesului de realizare a cardului, autoritatile se afla inca la inceput, adica in faza de discutii si analiza. "Speram sa terminam aceasta faza la jumatatea lunii iunie", a mai adaugat Dragos Dobran.

Cardul national de sanatate va fi distribuit din luna august, urmand ca din noiembrie 2012 sa fie imparitit cu prioritate intr-un centru pilot, un judet asupra caruia autoritatile nu s-au hotarat deocamdata. Pana cand vor fi distribuite toate cardurile, proces care va fi de durata, identificarea pacientilor se va face cu buletinul, pe baza CNP-ului.

In ceea ce priveste reteta electronica, introducerea ei a fost amanata pentru 1 iulie, urmand sa fie obligatorie din august, in conditiile in care au aparut anumite disfunctionalitati. Reamintim ca la sfarsitul lunii mai, reteta electronica a fost supusa testarii de eprformanta si, atunci, era gata de lansare.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cardul-de-sanatate-va-fi-suportat-din-bugetul-Ministerului-Sanatatii_16958/

lauff lautf laurf