6 operatii cardiace minim-invazive, efectuate de chirurgi timisoreni si italieni
A inceput cea de-a doua serie de operatii minim-invazive, efectuate de echipa de medici specialisti de la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) din Timsioara, impreuna cu prof.dr. Alberto Repossini din Brescia, Italia. Astfel, timp de doua zile (11 -12 iunie) vor fi efectuate un numar de sase operatii cardiace: de protezare valvulara aortica si plastie valvulara mitrala, prin tehnica minim-invaziva cu ajutorul camerei video-endoscopice.
Reprezentantii Timisoarei care fac parte din echipa mixta de chirurgi a cursului "Chirurgia valvei aortice si a valvei mitrale prin tehnica minim invaziva – video-endoscopica” sunt nimeni altii decat prof.dr. Marian Gaspar si prof.dr. Petre Deutsch.
Prof. Repossini are o bogata experienta in chirurgia minim-invaziva avand in vedere ca o practica din 1997, atat la Bergamo, cat si in Brescia. Chirurgul italian are peste 1.700 de cazuri operate.
"Prof. Repossini se afla pentru a doua oara la Timisoara, pentru a opera impreuna cu echipa noastra. Impreuna cu domnia sa am realizat, in martie, (28-30 martie 2012, n. red.) prima operatie cardiaca minim-invaziva, efectuata endoscopic in Romania. Toti cei sapte pacientii operati pentru prima data prin aceasta tehnica sunt bine, reintegratii in familie si societate", sustine prof.dr. Marian Gaspar, seful Sectiei de Chirurgie Cardiaca din cadrul IBC Timisoara.
Tehnica ofera o stabilitate mai mare cutiei toracice
Pentru aceasta noua serie de interventii chirurgicale au fost pregatiti cate trei barbati si cate trei femei, cu varste cuprinse intre 33 si 63 de ani, care sufera de afectiuni ale valvei aortice sau mitrale.
Potrivit specialistilor, pot beneficia de acest tip de operatie pacientii de orice varsta, cu leziuni valvulare (aortice, mitrale, tricuspidiene), pacientii cu mixoame atriale (tumori cardiace benigne), precum si cei cu defecte septale interatriale.
Avantajele acestei noi proceduri sunt multiple. Din punct de vedere estetic, incizia este mai mica, ofera o stabilitate mai mare cutiei toracice, riscul de infectii este mai redus, la fel si sangerarea postoperatorie. In plus, perioada de refacere este mai mica, externarea facandu-se a cincia zi postoperator, iar pacientul isi pote relua activitatea fizica mai repede.
Programul de introducere a acestei noi tehnici in orasul din Vestul tarii ainceput cu mult timp in urma, prin stagii de pregatire la Viena, Innsbruck, Ffrankfurt, Massa, Brescia, Novara, Lyon, dar si prin participarea la congrese internationale si prezentari interactive. El a devenit functional odata cu extinderea si modernizarea Institutului de Boli Cardiovasculare, care se bucura acum de o cladire noua cu inca 2 sali de operatie, terapie intensiva cu 15 locuri, sectie noua cu inca 30 de paturi, terapie intensiva coronarieni cu inca 15 paturi si computer tomograf de ultima generatie.
La Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara ajung anual aproximativ 800 de pacienti pentru care cardiologul este inlocuit cu chirurgul, in timp ce la Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Timisoara sunt internati anual peste 2.500 de cardiaci si coronarieni.
Anul trecut, Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara a aniversat 20 de ani de activitate chirurgicala pe cord deschis.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro