Imprimare

Autoritatile locale se vor putea implica in activitatea investitionala si in furnizarea de servicii medicale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In perioada 17 iunie 2010 - 17 iunie 2012, Ministerul Sanatatii a implementat proiectul "Aplicarea procesului de descentralizare in sistemul de sanatate". Astfel, s-a dorit sprijinirea schimbarilor de structura si proces care au decurs din initiativele de descentralizare sectoriala in Sanatate.

Prin intermediul proiectului, realizat din fonduri europene, au fost instruite 1459 de persoane cu functii de conducere din cadrul spitalelor descentralizate. De asemenea, au fost instruite 687 de persoane persoane din cadrul autoritatilor publice locale si 802 persoane din cadrul Directiilor de Sanatate Publica.

Principalele aspecte vizate in procesul de reforma in sistemul de sanatate au fost trecerea de la un sistem centralizat de stat spre unul finantat prin sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Un alt aspect important l-a reprezentat furnizarea de servicii medicale pe baza contractuala. Nu in ultimul rand, au aparut noi modalitati de plata a furnizorilor, precum si introducerea competitiei.

"Descentralizarea este un concept foarte important in special pentru tarile care vin din fostul bloc comunist. In conditiile in care sistemul de sanatate pe care erau organizate era extrem de centralizat, formula prin care incerci sa transmiti atat responsabilitatea cat si coordonarea activitatii catre autoritatile locale care sunt mai aproape de cetateni decat autoritatile centrale. Inseamna, intr-un fel, intoarcerea sau focusarea interesului pe problemele cetateanului", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Calin Alexandru, director in cadrul Ministerului Sanatatii.

Primarii pot gasi modalitati prin care sa atraga medicii

Conform acestuia, proiectul legii sanatatii va fi pus in dezbatere publica la sfarsitul acestei luni.

"Incercam sa indepartam barierele birocratice prin care autoritatile locale nu sunt lasate sa contribuie financiar la activitatea unui spital, decat pentru activitatile administrative. Vrem sa lasam posibilitatea unui primar sau unui presedinte de consiliu judetean sa gaseasca formule prin care sa atraga medicii si personalul medical, inclusiv prin suplimente la veniturile pe care acestia le pot realiza prin contractul cu Casele Judetene de Asigurari de Sanatate. De asemenea, vrem sa le creem posibilitatea sa se implice inclusiv in activitatea investitionala si in activitatea de furnizare de servicii medicale", a continuat medicul.

Referitor la deschiderea unor spitale inchise in anul 2011 de catre institutia pe care o reprezinta, directorul a explicat ca activitatea de asistenta medicala ar trebui sa presupuna internarea pacientului numai in situatia in care in lipsa supravegherii medicale viata lui ar fi in pericol.

"Din cauza aceasta, ministerul Sanatatii sprijina mai degraba dezvoltarea de centre multifunctionale care pot sa asigure o mare parte din interventiile necesare pentru patologia unui pacient in regim ambulatoriu", a tinut sa precizeze dr. Calin Alexandru.

Reamintim ca Ministerul Sanatatii a demarat o analiza asupra unui numar de 52 de spitale din municipiul Bucuresti si arondate acestuia, iar in urma cu cateva zile Spitalul din Buftea a fost redeschis.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Autoritatile-locale-se-vor-putea-implica-in-activitatea-investitionala-si-in-furnizarea-de-servicii-medicale_16959/

lauff lautf laurf