Imprimare

Os uman de cativa centimetri, obtinut din celule stem

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cercetatorii unei companii de biotehnologie israeliene au obtinut, intr-o luna, un os uman de cativa centimetri folosind celule stem recoltate din grasime. In curand, oasele fracturate vor putea fi reparate si chiar inlocuite in totalitate cu unele create in laborator, anunta adevarul.ro.

Oamenii de stiinta au programat deja un studiu clinic pe pacienti spre finalul acestui an.

„Oasele artificiale ar fi necesare in caz de traumatisme si in cadrul unor interventii chirurgicale. Folosim structuri tridimensionale pentru a obtine oasele cu forma si geometria corecta. Le putem crea in afara corpului si apoi le transplantam atunci cand pacientul are nevoie de ele. Prin scanarea zonei afectate, implantul ar trebui sa se potriveasca perfect si sa fuzioneze cu tesutul din jur. Nu exista risc de respingere a osului transplantat, pentru ca el este obtinut din celulele pacientului", a explicat prof. Avinoam Kadouri, coordonatorul comisiei stiintifice a companiei de biotehnologie Bonus BioGroup.

Celulele stem folosite pentru obtinerea oaselor au fost prelevate prin liposuctie. Ele au fost apoi introduse intr-un dispozitiv numit bioreactor, care ofera conditiile necesare pentru a se transforma in tesut osos.

Si cercetatorii japonezi au creat un ficat plecand de la celule stem pluripotente umane (iPS).

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Os-uman-de-cativa-centimetri_-obtinut-din-celule-stem_16963/

lauff lautf laurf