Imprimare

Ministerul Sanatatii ar putea debloca mai multe posturi in sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reprezentantii Ministerului Sanatatii analizeaza posibilitatea deblocarii mai multor posturi in sanatate. In urma cu aproximativ o luna Guvernul Romaniei, la cererea Ministerului Sanatatii, a deblocat 500 de posturi pentru medicii romani. 200 dintre acestea au fost repartizate in judetul Iasi, pentru Institutul Regional de Oncologie si pentru Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Spiridon".

"Institutul de Oncologie este o institutie nou infiintata si avea nevoie de aceste posturi. Restul de 300 de posturi sunt repartizate la celelalte spitale, in zonele fierbinti ca sa spun asa, acolo unde deficitul de medici era extrem de important si cu consecinte grave", ne-a marturisit dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, adaugand ca "urmeaza sa intr-o etapa ulterioara, dupa ce se fac calculele privind cresterile salariale si posibilitatile de a ne incadra in cheltuielile bugetare, sa mai deblocam un numar de posturi".

Afirmatia sefului de la Sanatate este intarita si de declaratia premierului Victor Ponta din cadrul emisiunii "Vorbe grele", difuzata la Antena 3: "O sa deblocam in fiecare luna, sper, inca vreo 500 (de posturi, n. red.) in sanatate".

Spitalele din 27 de judete nu au acoperite toate specialitatile

Managerii de spitale si reprezentantii medicilor chiar au nevoie de mult mai multe posturi libere intrucat majoritatea unitatilor spitalicesti inregistreaza un deficit enorm atat de medici, cat si de asistenti medicali. Mai exact, potrivit datelor furnizate de catre Colegiul Medicilor din Romania, spitalele din 27 de judete functioneaza fara a avea acoperite toate specialitatile.

Un exemplu puternic il reprezinta judetul Brasov, unde au fost deblocate doar cinci posturi din cele 600 cate ar fi nevoie. Sectia UPU a unitatii medicale are, in loc de 24 de specialisti, 10 medici care lucreaza in ture, iar la Serviciul de Ambulanta Brasov Ministerul Sanatatii nu a aprobat niciun post, sustine dr. Alexandru Balescu, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Brasov.

Un semnal de alarma este tras si la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, care ar avea nevoie de peste 300 de posturi. "La noi in Institut, deficitul major este la asistente medicale - aproximativ 165. De asemenea, inregistram un deficit de 127 de posturi si la capitolul personal auxiliar. In ceea ce priveste personalul medical superior, deficitul este sub 40 de posturi", a marturisit pentru PaginaMedicala.ro, dr.Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

In opinia reprezentantilor Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania, noua lege a sanatatii ar trebui sa rezolve deficitul de medici din tara, tocmai prin deblocarea angajarilor. Cum nevoia este una cu adevarat urgenta, masura a fost inclusa si in Declaratia adoptata in cadrul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministerul-Sanatatii-ar-putea-debloca-mai-multe-posturi-in-sanatate_16969/

lauff lautf laurf