Imprimare

Raed Arafat si prof. Mircea Barsan, printre castigatorii Galei Medica 2012

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Colegiul Medicilor din Romania si-a anuntat castigatorii editiei din acest an a Galei Medica. Scopul evenimentului este de a promova nume noi, care sunt sau pot sa devina in viitor repere ale valoriilor societatii romanesti. Tema editiei cu numarul patru a fost comunicarea.

"Ne intalnim a patra oara la o manifestare pe care am inceput-o din ideea de a promova un concept si anume "Respecta-ti medicul, respecta breasla medicala" si de a populariza lucrurile bune din aceasta profesie, dincolo de imaginea pe care unii vor sa o construiasca tocmai pentru a-si acoperi incapacitatea de a gestiona. Este un moment de bucurie pentru ca am inceput sa promovam sentimentul de unitate", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR in deschiderea Galei.

Si ministrul Sanatatii, prezent la Gala, a tinut sa puncteze importanta comunicarii, despre care crede ca este "principala racila a societatii noastre".

"Marile deficiente ale sistemului de sanatate sunt generate de lipsa de comunicare. Retragerea proiectului de lege a sanatatii a fost o consecinta a lipsei de comunicare. Cred ca nu gresesc daca spun ca 80% dintre cei care criticau proiectul de lege nu-l citisera. Nu a fost comunicat ce doreste acel proiect de lege, ce vrea sa faca, ce avantaje si ce dezavantaje ar avea. Nu exista o lege care sa aduca numai avantaje. De aceea noi ne-am propus ca urmatorul proiect de lege, care sper de data aceasta sa nu mai fie un esec, sa-l facem comunicand si de aproximativ patru luni de zile facem acest lucru - comunicam si incercam sa obtinem feedback", a mentionat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Dr. Raed Arafat - cel mai bun comunicator medic

Cel mai bun comunicator medic a fost desemnat dr. Raed Arafat, care insa nu putut fi prezent. Cu toate acestea, publicul nu s-a sfiit sa aplaude un timp indelungat, in semn de apreciere.

Nici castigatorul categoriei Medicul implicat „Dr. Alexandru Pesamosca” nu a urcat pe scena pentru a-si lua premiul. Este vorba despre prof.dr. Mircea Barsan, care la fel ca si dr. Arafat, a fost plecat in strainatate.

"Ne-am gandit la ca prima editie in care acest premiu poarta numele prof. Pesamosca sa transmitem stafeta catre o personalitate care este, sa spunem asa, fratele sau geaman, care a locuit in spital, care a format o adevarata scoala si care, in acelasi timp, a avut si curajul opiniei si a fost un om de atitudine. Intr-o societate care ne judeca, el a avut curajul de a merge impotriva curentului", a explicat prof. Astarastoae, adaugand ca acest premiu transmite mesajele profesiei medicale si ale Colegiului Medicilor.

La categoria Inovatie medicala, a fost premiat conf.dr. Cristian Curca de la UMF „Carol Davila”, care a dedicat trofeul echipei pe care o conduce: "Am coordonat un proiect de cercetare medicala inr-un doemniu fundamental, dar nu l-am realizat singur. Aduc in fata dvs. numele echipei mele tinere: dr. Mugurel Rusu, dr. Sorin Costiuc si dr. Adrian Sarbu".

Dr. Razvan Constantinescu a cerut ministrului independenta Institutul de Gastroenterologie Iasi

Premiul Blogul anului a fost inamanta de catre presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Bucuresti, un prieten al eveniemntului si al organizatorilor inca de la prima editie. Dr. Alexandru Brezoescu a marturisit ca si in opinia sa "comunicarea este cea care de cele mai multe ori ne face de neinteles sau ne ingreuneaza aceasta activitate".

Trofeul i-a revenit medicului iesean Razvan Constantinescu, care a lansat igh.ro din pasiunea si respectul pe care le merita Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi: "Se spune ca un act de creactie este generat intotdeauna de un act de suferinta. Aparitia site-ului igh.ro a fost determinata de suferinta Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi - unitate medicala de elita, cu cei mai buni indicatori de performanta din tara sic are a fost comasata de catre un Guvern inept si incompetent. Institutul a continuat sa traiasca in memoria oamenilor si, sper eu, si prin acest site de lupta impotriva arogantei si prostiei care ne inconjoara din toate partile. Asteptam dle ministru din partea dvs sa anulati aceasta hotarare nedreapta, stupida, sa redati viata Institutul de Gastroenterologie din orasul pe care l-ati reprezentat mereu cu cinste".

Medicul Adrian Cacovean, nominalizat si el la categoria Blogul anului, a plecat acasa cu premiul publicului. El a reusit sa stranga 1.803 voturi, depasindu-l pe dr. Raed Arafat cu mai putin de 200 de voturi.

"Nu stiam ca am asa de multi prieteni. Site-ul dr-cacovean-adrian.ro a fost conceput initial pentru a veni in sprijinul pacientilor cardiovasculari. Treptat am inceput sa adaug si o parte dintre preocuparile mele, o galerie video cu operatii filmate, cu aparitiile mele in presa, articole medicale si o rubrica cu intrebari si raspunsuri pentru pacienti. La Valcea am intampinat o gramada de dificultati in a-mi practica meseria si in a oferi pacientilor dreptul lor de a beneficia de tratament gratuit. Am avut o lupta neobosita cu managerul, m-am batut cu toata lumea. In momentul in care am avut un pacient am fost in stare sa ma bat inclusiv cu Basescu pentru a-i obtine dreptul la sanatate", a marturisit plin de emotie dr. Adrian Cacovean.

Printre premiati s-au numarat si Asociatia Praeder Willi din Romania pentru Parteneriatul Norvegiano-Roman, Asociatia Little People pentru proiectul „O abordare psihosociala complexa pentru pacientii oncopediatrici din Romania: de la prima internare pana la un program sistematic de urmarire pe termen lung a supravietuitorilor” si Societatea Studenteasca de Chirurgie din Romania.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Raed-Arafat-si-prof.-Mircea-Barsan_-printre-castigatorii-Galei-Medica-2012_16977/

lauff lautf laurf