Imprimare

Centrul de Transfuzii Bucuresti, modernizat prin programul O sansa pentru viata

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Centrul de Transfuzii Bucuresti a fost dotat cu echipamente informatice, fiind si renovat partial prin intermediul programului "O sansa pentru viata", lansat de Asociatia React si Vodafone Romania.

"Ne bucuram ca in urma acestui proiect de modernizare, am reusit sa scadem cu 50% timpul pe care un donator il petrece in centru. Eficienta activitatii de donare de organe a crescut considerabil, pe de o parte prin informatizarea centrului nostru, iar pe de alta parte prin recompartimentarea spatiului, aducand in acelasi loc partea administrativa - primirea si inregistrarea donatorilor si sala de astaptare", a declarat dr. Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzii Bucuresti.

Spitalele Floreasca, SUUB si Fundeni, mari consumatoare de sange

Inainte, donarea se realiza pe trei etaje, iar acum intregul proces se muta jos, la parterul institutiei. Medicul a explicat ca pe luna vin aproximativ 5000 de donatori la centru. Dintre acestia, doar 4500 raman donatori constanti.

"Mi-as dori sa devina un centru pilot, mai ales avand in vedere faptul ca sunt peste 30 de spitale pe care le aprovizionam. Anual, strangem 40000 de litri de sange, dar nu e suficient. Noi deservim spitalele in proportie de 60%", a continuat dr. Gosa.

Principalii consumatori sunt Spitalul Floreasca, Institutul Fundeni si Spitalul Universitar din Capitala.

Centrul functioneaza cu mai putin de jumatate din personalul necesar

In ceea ce priveste normativul de personal, Centrul de Transfuzii Bucuresti se confrunta cu un deficit atat in cazul medicilor, cat si in cazul asistentilor medicali.

"Functionam cu mai putin de jumatate din personalul necesar. Lipsa cadrelor medicale este o problema acuta. Spre exemplu, avem 9 medici desi in normativ sunt trecuti 22. De asemenea, ar trebui sa existe 120 de asistente medicale si la noi sunt doar 58", a declarat directorul Centrului.

In prezent, Centrul de Transfuzii Bucuresti dispune de o sala de asteptare si o zona de receptie a donatorilor amenajate si dotate in conformitate cu standardele europene. Valoarea lucrarilor de renovare si dotare cu echipamente informatice se ridica la 33.000 de euro.

Conform unui studiu realizat de Asociatia React, 99% dintre romani considera utila organizarea unei campanii de donare de sange. Romania se afla pe penultimul loc in Europa, inaintea ei fiind Albania.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Centrul-de-Transfuzii-Bucuresti_-modernizat-prin-programul-_O-sansa-pentru-viata__16984/

lauff lautf laurf