Premiera in ortopedia romaneasca - operatie de hemipelvectomie dreapta
In medicina romaneasca a avut loc o noua premiera - o operatie de hemipelvectomie dreapta, cu reconstructie cu alogrefa si artroplastie totala de sold. Premiera nu a avut loc in sistemul de stat, ci in mediul privat, fiind inregistrata de operatul medical MedLife.
Operatia, care a durat 12 ore, a fost efectuata de o echipa multidisciplinara de medici, coordonati de catre prof. dr. Mihai Popescu. Cei 12 medici care au fost implicati in operatie sunt medici specialisti in ortopedie, chirurgie vasculara, urologie, chirurgie generala si ATI.
Pacienta, in varsta de 35 de ani, a fost diagnosticata cu chist hidatic recidivat dupa o operatie suferita cu mai multi ani in urma. Pe durata interventiei, s-au succedat trei echipe de medici.
Trei echipe de medici au efectuat operatia
Prima echipa, formata din medici de chirurgie vasculara, urologie si chirurgie generala a pregatit si izolat osul afectat si tesuturile moi adiacente, a identificat si eliminat apoi chisturile, in timp ce a doua echipa a pregatit grefa de os, modeland-o pentru a se potrivi exact pe structura bazinului pacientei. A treia echipa de medici a fixat proteza si a finalizat operatia.
"Numarul de complicatii raportat la acest tip de operatii este intre 30-90%, iar complicatiile neurologice sunt unele dintre cele mai frecvente (25%). Avantajul major al reconstructiei cu alogrefa este faptul ca aceasta poate fi prelucrata in asa fel incat sa se potriveasca pe forma defectului, permitand in final realizarea unei artroplastii cu proteza totala. Interventia poate fi considerata o premiera reusita pentru ortopedia romaneasca insa vom continua sa monitorizam pacienta pentru a preveni orice posibila complicatie (fractura de alogrefa, infectie, nonconsolidare,etc)", a declarat prof. dr. Mihai Popescu.
Prof. dr. Mihai Popescu, coordonatorul medicilor implicati
Toate echipele au actionat sub indrumarea si coordonarea prof. Mihai Popescu, cel care a diagnosticat cazul si a planificat intreaga operatie.
"Este pentru prima oara cand o interventie chirurgicala de o asemenea complexitate se desfasoara in sistemul medical din Romania. Ne-am asumat aceasta responsabilitate si am demonstrat ca avem atat o echipa de specialisti cat si tehnologia necesara pentru a realiza o interventie chirurgicala complexa care presupune un mare grad de risc si o atenta monitorizare postoperatorie. Chiar si in marile spitale din strainatate, genul acesta de operatii se realizeaza extrem de rar si sunt dificil de gestionat. Consideram ca am aratat inca o data ca suntem capabili, chiar si in mediul privat, sa efectuam un act medical complex care se ridica la nivelul performantelor medicale din afara tarii. Este important ca romanii sa stie ca au aceasta alternativa in Romania, la costuri mult mai reduse decat cele din occident", a conchis Nicolae Marcu, directorul general MedLife.
Spitalul de Ortopedie si Traumatologie MedLife a fost deschis in luna decembrie a anului trecut.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro