Imprimare

Cel mai frecvent factor genetic de risc pentru Alzheimer afecteaza mai mult femeile

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un studiu desfasurat la Facultatea de Medicina a Universitatii Stanford din California arata ca cel mai frecvent factor de risc genetic pentru boala Alzheimer le afecteaza mai mult pe femei decat pe barbati, informeaza Agerpres.

Cercetatorii au pus in evidenta pentru prima oara o diferenta intre barbatii si femeile mai in varsta, sanatosi, purtatori ai ApoE4. La femeile care au aceasta varianta genetica, creierul prezinta schimbari caracteristice bolii Alzheimer, vizibile inaintea manifestarii oricarui simptom, precizeaza autorii studiului. Barbatii la care testele genetice au indicat prezenta unei singure copii a genei ApoE4 risca mai putin sa sufere de Alzheimer, sindrom incurabil, cu cauze nelamurite pe deplin, care afecteaza circa 30 de milioane de oameni din lumea intreaga.

Barbatii si femeile care mostenesc doua copii - cate una de la fiecare parinte - ale acestei variante genetice, numite ApoE4, prezinta un risc foarte mare de a face Alzheimer. Cu toate acestea, aceasta combinatie genetica este rara, afectand aproximativ 2% din populatie, in timp ce 15% dintre oameni sunt purtatori ai unei singure copii a genei ApoE4.

Descoperirea poate explica de ce mai multe femei decat barbati fac boala, spune doctorul Michael Greicius, de la Centrul Stanford pentru tulburari de memorie. La trei femei afectate de Alzheimer exista doi barbati care sufera de acest tip de tulburare neurodegenerativa, arata specialistul.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cel-mai-frecvent-factor-genetic-de-risc-pentru-Alzheimer-afecteaza-mai-mult-femeile_16985/

lauff lautf laurf