Imprimare

Unele celule stem pot supravietui in mediu ostil, redevenind apoi functionale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Anumite celule stem pot supravietui in mediu ostil, intrand in repaos, chiar mai multe zile dupa moarte, redevenind apoi functionale, relateaza Agerpres.

Celulele stem musculare supravietuiesc 'in stare de adormire' 17 zile dupa moarte la om si 16 zile post-mortem la soarece si, odata puse in cultura, redevin functionale, arata studiul aparut in aceasta saptamana in revista 'Nature Communications'.

Cercetari anterioare identificasera astfel de celule la 32 de ore dupa moarte, in creierul unui fetus. Cercetatorii francezi arata in schimb cum supravietuiesc celulele adulte: au nevoie de lipsa de oxigen ca sa poata ajunge in 'starea de adormire', care le permite sa supravietuiasca Si sa reziste intr-un mediu foarte ostil. Acest mod de supravietuire exista Si in cazul marilor distrugeri de tesut la oameni in viata.

In timpul unei leziuni musculare se tulbura aportul de oxigen. in laborator, "am constatat ca celulele musculare private de oxigen la 4 grade C supravietuiesc mai bine decat cele expuse la oxigen", adauga un cercetator.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Unele-celule-stem-pot-supravietui-in-mediu-ostil_-redevenind-apoi-functionale_16996/

lauff lautf laurf