Imprimare

Timpul pana la progresia cancerului pulmonar, dublat cu ajutorul unui medicament

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un medicament de prima linie in tratamentul cancerului pulmonar cu mutatii EGFR pozitive intarzie semnificativ progresia cancerului comparativ cu unul din cele mai bune regimuri standard de chimioterapie. Rezultatele studiului de faza III LUX-Lung 3 au aratat ca pacientii care au luat noul medicament au trait aproape un an inainte ca tumora sa inceapa sa creasca din nou, comparativ cu cei care au urmat chimioterapia standard, in cazul carora supravietuirea fara progresia bolii a fost de putin peste jumatate de an.

Cu alte cuvinte, pacientii care aveau cele mai des intalnite doua mutatii EGFR (del19 si L858R, insemnand 90% din toate mutatiile EGFR) si au luat Afatinib, au trait mai bine de un an fara progresia bolii.

„Nu numai ca LUX-Lung 3 si-a atins obiectivul primar, dar a si aratat ca afatinib, mai ales la pacientii cu cele mai des intalnite mutatii EGFR, aproape a dublat timpul pana la progresia bolii, comparativ cu chimioterapia. Pe baza eficacitatii dovedite in cel mai mare si mai robust studiu de inregistrare, dar si datorita noului sau mod de actiune, afatinib poate deveni una din cele mai valoroase optiuni de tratament pentru aceasta populatie distincta de pacienti", sustine prof. James Chih-Hsin Yang, directorul Centrului de Cercetare in Cancer, Colegiul de Medicina, Universitatea Nationala din Taipei, Taiwan si investigator principal in studiul LUX-Lung 3.

De asemenea, intarzierea progresiei bolii a fost insotita si de un control mai bun al simptomatologiei legate de boala, ce afecteaza viata de zi cu zi a pacientilor. Multi pacienti, tratati cu produsul respectiv, au prezentat imbunatatiri ale simptomatologiei cum ar fi dispneea, tusea si durerile in piept. Medicamentul a intarziat de asemenea si debutul acestor simptome.

Studiul de inregistrare LUX-Lung 3 investigheaza afatinib, un blocant ireversibil al familiei de receptori ErbB si este, in prezent, cel mai mare studiu pe pacienti cu cancer pulmonar avansat avand mutatii EGFR (ErbB1). Datele complete despre studiu au fost prezentate la inceputul lunii iunie in cadrul Sesiunii de Prezentari Orale Speciale, in cadrul celei de-a 48-a Intalnire Anuala a Societatii Americane de Oncologie Clinica (ASCO) in Chicago.

Cancerul la plamani - responsabil de 18% din toate cazurile de deces prin cancer

Cancerul pulmonar este cea mai frecventa si mai mortala forma de cancer din lume. In fiecare an apar 1,6 milioane de noi cazuri si din cauza prognozei sale slabe, 1,38 milioane de decese pe an pot fi atribuite cancerului de plamani.

Per total, cancerul pulmonar este cauza a 18% din toate cazurile de deces survenite in urma cancerului. 13% dintre toate noile cazuri de cancer sunt cancere pulmonare, iar fumatul este considerat cauza principala.

Testarea timpurie a statutului mutatiilor EGFR la pacientii cu diagnostic de cancer pulmonar este critica in vederea imbunatatirii rezultatului tratamentului. Intre 10-15% din populatia caucaziana si 40% din pacientii asiatici prezinta cancer pulmonar cu mutatii EGFR, 90% dintre acestea fiind rezultatul a doua mutatii (Del19 si L858R).

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Timpul-pana-la-progresia-cancerului-pulmonar_-dublat-cu-ajutorul-unui-medicament_16995/

lauff lautf laurf