Imprimare

Posturile de cadre didactice din UMF-uri au fost deblocate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 2.800 de posturi vor fi deblocate in sistemul de invatamant superior romanesc. Guvernul Romaniei a aprobat o hotarare privind aprobarea scoaterii la concurs in anul 2012 a posturilor didactice si de cercetare vacante din universitatile de stat. Decizia luata in 2009, aceea de a bloca posturile din sistem, a condus la un deficit de candre didactice titulare de 42,76%.

La Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, personalul didactic acopera doar 65% din normativ. Rectorul universitatii apreciaza, insa, decizia luata de guvern.

"La noi situatia era foarte grava, acoperirea era de 65%. Incepand cu anul 2009 s-a mers pe principiul un om angajat la sapte plecati din sistem. Este o masura foarte buna aceasta deblocare de posturi", a declarat pentru PaginaMedicala.roprof. dr. Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi.

Prof. Astarastoae: "Noi am facut deja solicitari la MECTS"

Potrivit documentului aprobat de Executiv, pot fi ocupate posturile vacante de: asistent universitar, lector universitar/sef de lucrari, conferentiar universitar, profesor universitar, asistent cercetare, cercetator stiintific, cercetator stiintific gradul III, cercetator stiintific gradul II si cercetator stiintific gradul I.

"Ramane de vazut ce posturi vor fi deblocate la noi in universitate, mai ales ca noi am facut deja solicitari la Ministerul Educatiei pentru deblocarea de posturi la asistenti universitari, sefi de lucrari, conferentiari si profesori universitari", a continuat prof. dr. Astarastoae.

Incadrarea intr-o politica de resurse umane echilibrata, esentiala

Ocuparea celor 2.381 de posturi se face in conditiile legii si cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate pe anul 2012, in conformitate cu solicitarile institutiilor de invatamant superior de stat inaintate MECTS in luna septembrie a anului 2011.

"O alta conditie ce trebuie respectata este incadrarea intr-o politica de resurse umane echilibrata, astfel incat scoaterea posturilor la concurs sa nu genereze majorarea numarului total de posturi ocupate pe fiecare institutie de invatamant superior de stat. Prin exceptie, pot fi ocupate prin concurs posturile didactice si de cercetare care s-au vacantat prin iesiri din institutia de invatamant superior de stat in anul universitar 2011-2012", a declarat Liviu Marian Pop, ministru interimar MECTS.

In anul universitar 2011-2012, in institutiile de invatamant superior de stat sunt normate un numar de 42.498 de posturi didactice, din care 24.134 de posturi didactice ocupate de titulari (56,79%) si 18.364 (43,21%) posturi didactice vacante.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Posturile-de-cadre-didactice-din-UMF-uri-au-fost-deblocate_16997/

lauff lautf laurf