Imprimare

Frauda din sanatate ar putea fi redusa printr-un nou instrument: FISC-ul pacientului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania este subfinantat, fraudat si nu respecta dreptul la informare al pacientilor. De asemenea, se inregistreaza o ineficienta manageriala in administrarea sistemului sanitar romanesc, care intr-o oarecare masura a dus la exodul profesionistilor remunerati cu salarii mici si, implicit, la o calitate slaba a serviciilor medicale. Printre problemele sistemului, identificate de catre Coalitia "Control, Transparenta si Calitate in Sanatate", se numara si lipsa standardelor de cost ale serviciilor medicale la nivel national, lipsa transparentei si a mecanismelor de control asupra cheltuirii banilor din sistem, dar si lipsa masurilor de descurajare a practicii platilor informale.

"Principala problema a sistemului de asigurari sociale de sanatate din tara noastra ramane subfinantarea, Romania acordand sanatatii cel mai mic procent din PIB (5% pe anul 2011) in comparatie cu celelalte tari din UE. Desi fondurile pentru sanatate s-au dublat in ultimii 5 ani, de la 10 miliarde lei in anul 2006 la aprox. 20 miliarde lei in 2011, concomitent s-au inmultit si fraudele din sistem", sustin reprezentantii Coalitiei, care au analizat principalele documente europene si acte normative din domeniul sanatatii, rapoarte si studii relevante pentru domeniu, precum si numeroase articole din presa referitoare la acest subiect.

SIUI - calea spre control si transparenta in sistem

Avand in vedere situatia nu tocmai roz a sanatatii romanesti, pe care, mai mult sau mai putin, o stim cu totii, este mai mult decat necesar gasirea si implementarea unor mecanisme care sa creasca controlul si transparenta in administrarea fondurilor publice din sanatate. Realizarea acestui deziderat va duce la redimensionarea fondurilor din sanatate cu efecte directe asupra calitatii serviciilor din acest domeniu. Mai exact, reprezentantii Coalitiei CTC in Sanatate considera ca mecanismele pot deveni functionale prin intermediul Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI).

Se pare ca, pe langa reteta electronica, cardul de sanatate si dosarul electronic al pacientul, ar mai putea fi implementat un instrument care va duce la transparentizarea cheltuielilor si optimizarea costurilor din sanatate, in beneficiul pacientilor si al personalului medical din sistem. Este vorba despre implementarea unui program de generare, anual, a unei Fise de Identificare a Serviciilor si Costurilor acestora pentru fiecare pacient (FISC-ul pentru Pacient) – transmisa de CNAS fiecarui cetatean.

"Pe langa reducerea fraudei din sistemul sanitar, fisa de identificare va reprezenta si un instrument de control pentru autoritati, dar si un material util pentru experti si reprezentantii Ministerului Sanatatii, in vederea elaborarii strategiilor curente. Tocmai de aceea, noi dorim introducerea, in noul proiect de Lege a Sanatatii, a obligatiei Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de a implementa si a genera apoi, anual, acest document, datele urmand sa faca referire la anul calendaristic anterior. In acest fel, fiecare pacient sau cetatean va putea sti exact de ce servicii a beneficiat in anul care a trecut si care a fost costul operatiunilor medicale", sustine Marian Balcan, reprezentantul Coalitiei CTC in Sanatate.

In plus, FISC-ul pentru Pacient este un instrument ce va asigura si implicarea cetateanului la managementul si controlul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS). Totodata, FISC-ul pentru Pacient vine in spijinul autoritatilor publice de a-si indeplini obligatia de a asigura informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal (art.31 Constitutia Romaniei).

SIUI are toate datele pentru generarea FISC-ului pentru pacienti

SIUI contine toate datele necesare generarii “Fisei de Identificare a Serviciilor si Costurilor pentru Pacient”. Toti furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale colecteaza si prelucreaza informatiile medicale primare specifice fiecarui pacient, precum si informatiile cu caracter administrativ (Nume, CNP, adresa) si le raporteaza caselor de asigurari sociale de sanatate, constituind baza decontarilor serviciilor prestate.

FISC-ul pentru Pacient va contine cel putin:
-datele de identificare a pacientului: nume, prenume, C.N.P, adresa, codul unic de inregistrare in SIUI, numarul cardului national de asigurare
-contributia cetatenului la fondul unic de asigurari sociale de sanatate;
-serviciile medicale si contravaloarea acestora, precum si datele de identificare a furnizorului ce a prestat aceste servicii; -medicamentele eliberate, contravaloarea acestora si datele de identificare ale farmaciei ce le-a eliberat;
-dispozitivele medicale, contravaloarea acestora si datele de identificare ale furnizorului.

"Opiniile au fost colectate si in scris, prin email sau fax, si toate acestea, impreuna cu materialele realizate de membrii coalitiei vor fi sintetizate intr-un raport care va fi inaintat decidentilor politici pentru a fi analizat si, eventual, adaptat si integrat in noua legislatie a sanatatii", sustine Antuanela Rosioru, reprezentant al Coalitiei CTC in Sanatate.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Frauda-din-sanatate-ar-putea-fi-redusa-printr-un-nou-instrument_-FISC-ul-pacientului_17004/

lauff lautf laurf