Medicii si farmacistii bucuresteni incep saptamana viitoare instructajul privind reteta electronica
Incepand de saptamana viitoare, medicii prescriptori si farmacistii care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti vor fi instruiti in utilizarea retetei electronice. Instructajul cerut de catre ministrul Vasile Cepoi va avea loc in perioada 18-22 iunie, anunta reprezentantii CASMB.
Intalnirile privind modalitatea de functionare a prescriptiei electronice se vor desfasura dupa urmatorul program:
- Luni 18 iunie, orele 10-12 si 14-16 - pentru medicii de familie
- Marti 19 iunie, 10-12 si 14-16 - pentru medicii specialisti din ambulatoriul de specialitate
- Miercuri 20 iunie, orele 10-12 si 14-16 - pentru medicii din spitale
- Joi 21 iunie, 10-12 si 14-16 - pentru farmacisti.
Instructajele se vor desfasura in Amfiteatrul Mare al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.
"In vederea evitarii perturbarilor in acordarea asistentei medicale, solicitam ca participarea la instructaj sa se faca in afara programului de lucru de la cabinet", mentioneaza reprezentantii CASMB.
Tutoriale privind utilizarea retetei electronice, pe CAS Neamt
Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Neamt pune la dispozitia medicilor si farmacistilor doua tutoriale care prezinta modul de lucru cu noile aplicatii de raportare oferite gratuit de CNAS, care au fost deja adaptate pentru a se interconecta cu Sistemul pentru Prescriptia Electronica.
Cele doua prezentari pot fi accesate pe site-ul institutiei.
Recomandari tehnice in prescrierea si eliberarea electronica
Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Mehedinti au realizat si ei la inceputul lunii iunie intalniri cu medicii de familie din judet pentru a analiza aspecte privind calitatea furnizarii serviciilor medicale in asistenta medicala primara, precum si respectarea prevederilor actelor normative in vigoare.
Pe site-ul institutiei sunt prezentate si specificatiile tehnice recomandate pentru hardware-ul si software-ul necesar pentru prescriere si eliberarea retetelor electronice.
Astfel, ca si resurse hardware este recomandata o unitate centrala cu un procesor Pentium 4 de 2.0 GHz, o memorie de 1 GB si un un spatiu disponibil pe Hard-disk de 1 GB pentru arhitecturi procesor x86 si de 2 GB pentru arhitecturi procesor x64. De asemenea, este necesar un monitor de 1280 x 960 (High-Color: 32-bit), mouse, tastatura si o imprimanta laser sau cu jet de cerneala pentru tiparirea raportarilor periodice, dar si a retetelor sau biletelor de trimitere. Medicii si farmacistii trebuie sa aiba si o unitate stocare externa (floppy, stick, CD-R), necesara pentru raportarea offline (in cazuri bine justificate), preluarea rezultatelor raportarii si exportul periodic al bazei de date.
In ceea ce priveste conectivitatea, furnizorii de servicii medicale trebuie sa aiba un port USB pentru conectarea eToken (certificat digital), un port USB pentru acces la mediu de stocare mobil (flash drive) daca e cazul si un port USB pentru conectarea la imprimanta, daca e cazul.
Ca si resusrse de software, este nevoie un sistem minim de operare Microsoft Windows XP/ Home/Professional (+SP3), insa este recomandat Microsoft Windows 7.
Aplicatii preinstalate necesare sunt Microsoft Internet Explorer 7.0 (sau mai nou) si Adobe Acrobat Reader 7.0 (sau mai nou). Aplicatiile optionale, incluse si in kitul aplicatiei sunt:
- Microsoft.NET Framework 4.0 Redistributable Package
- Microsoft Visual C++ 2010 Redistributable Package
- Microsoft Data Access Components (MDAC) 2.8 (+SP1)
- Crystal Reports for .NET Framework 4.0
- Windows Installer 4.5 (sau mai nou).
Reteta electronica, implementata de luna viitoare
Introducerea sistemului de prescriere electronica a fost amanata pentru 1 iulie, urmand sa fie obligatorie din august, in conditiile in care au aparut anumite disfunctionalitati. Reamintim ca la sfarsitul lunii mai, reteta electronica a fost supusa testarii de performanta si, atunci, era gata de lansare.
Potrivit reprezentantilor CNAS, sistemul este instalat si functional. Pana cum a fost publicata numai sectiunea de testare pentru aplicatiile informatice furnizate de piata libera a aplicatiilor informatice specializate din domeniu.
Valoarea totala a proiectului este 48.549.000,00 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 31.792.000,00 lei. Suma cheltuita si solicitata pentru rambursare pana in data de 25 mai 2012 este 29.103.550,00 lei.
Prescrierea si eliberarea medicamentelor va incepe sa functioneze exclusiv in format electronic din 01 ianuarie 2013.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro