Control glicemic superior in diabet, prin initierea insulinei glargine dupa metformin
Noutati in tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Initierea insulinei glargina dupa metformin a determinat un control glicemic superior in comparatie cu sitagliptina in tratamentul afectiunii, arata un studiu facut public in cadrul celei de-a 72-a sesiuni stiintifice a Asociatiei Americane de Diabet (ADA).
Rezultatele studiului EASIE, publicat in The Lancet, arata ca un numar cu aproximativ 50% mai mare de pacienti tratati cu Lantus au atins nivelul tinta de HbA1c la finalul studiului in comparatie cu cei carora li s-a administrat sitagliptina.
„Rezultatele acestui studiu, care compara insulina glargina cu sitagliptina, ofera dovezi care sustin propunerea recenta ADA-EASD de a lua in considerare terapia cu insulina bazala ca tratament suplimentar la metformina, pentru a ajuta la obtinerea controlului glicemic la persoanele cu diabet zaharat de tip 2”, a declarat investigatorul principal Pablo Aschner, de la Spitalul Universitar San Ignacio din Columbia si Pontificia Universidad Javeriana.
La pacientii care sufera de diabet de tipul 2 si care nu primeau insulina, iar controlul era inadecvat prin administrarea de metformina o data pe zi, insulina glargina a condus la o reducere superioara a HbA1c (-1,7%) in comparatia cu administrarea o data pe zi a sitagliptinei (-1,1%; p<0.001).
In plus, un numar cu 50% mai mare de pacienti tratati cu glargina au atins HbA1, comparativ cu cei carora li s-a administrat sitagliptina. Acest lucru indica un control glicemic imbunatatit pentru un numar mai mare de pacienti carora li s-a administrat insulina glargina. De asemenea, s-a observat o imbunatatire statistic semnificativa in nivelul de glucoza in plasma a jeun (FPG), un factor cu o contributie cheie in controlul glicemic la pacientii carora li s-a administrat insulina glargina in comparatie cu sitagliptina. Diferenta medie in FPG auto-monitorizata a fost cu 41,4 mg/dL mai mica in administrarea insulinei glargine decat a sitagliptinei.
In ceea ce priveste efectele adverse care apar odata cu tratamentul, acestea au fost mai putin frecvente la pacientii carora li s-a administrat insulina glargina (108 pacienti [46%]) in comparatie cu cei tratati cu sitagliptina (143 pacienti [54%]). Hipoglicemia simptomatica nocturna grava a fost raportata la cate un pacient din fiecare grup, iar greutatea corporala medie a crescut usor in cazul glarginei si a scazut in cazul administrarii sitagliptinei.
„Studiul EASIE adauga date importante pentru a demonstra si mai mult eficacitatea Lantus atunci cand este administrat la inceputul tratamentului dupa administrarea metforminului”, a declarat Pierre Chancel, vicepresedinte executiv, Global Diabetes din cadrul Sanofi.
In vara anului 2009, Food and Drug Administration (FDA) anunta ca cele patru studii care sugereaza ca medicamentul Lantus prezinta un risc marit de cancer nu sunt suficient de bine documentate. Atunci, reprezentantii companiei farmaceutice au sustinut siguranta produsului, la fel si expertii internationali.
Sursa: PaginaMedicala.ro