Imprimare

Dr. Rodica Tanasescu: Reteta electronica este o povara in plus pentru medicii de familie!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii prescriptori si farmacistii vor avea doua saptamani la dispozitie pentru a invata sa foloseasca sistemul de prescriere electronica. Ministrul Sanatatii a dispus ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate sa informeze gratuit cadrele medicale cu privire la noul sistem de prescriere, obligatoriu incepand cu luna ianuarie 2013.

Desi sustine ca perioada de doua saptamani nu este in niciun caz suficienta pentru ca medicii de familie sa se puna la punct cu noua modalitate de lucru, dr. Rodica Tanasescu, presedinta Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF), e de parere ca in decursul acestui an vor fi depistate eventualele disfunctionalitati ale programului informatic.

SNMF: "Noi nu respingem reteta electronica, dar ea nu ne va ajuta absolut cu nimic"

In plus, explica dr. Tanasescu, daca remedierea vine in timp util, din 2013 sistemul ar putea functiona ireprosabil.

Cu toate acestea, medicul de familie nu considera ca reteta electronica va usura activitatea de zi cu zi depusa de colegii sai. Ba din contra, o va ingreuna. Si nu doar din ratiuni de timp. La mijloc este vorba si de sumele de bani necesare achizitionarii abonamentelor de internet, a tonerelor, etc. Dar daca restul sistemului isi asuma aceasta prescriere electronica, si medicii de familie se vor supune, desi caracterizeaza metoda electronica de lucru ca fiind mai degraba "o povara in plus".

"Noi nu respingem reteta electronica, dar ea nu ne va ajuta cu absolut nimic in activitatea de fiecare zi. Oricum lucram in softuri de cabinet, oricum scriem in imprimanta retetele, acum este vorba de a face efortul suplimentar de a le urca in sistemul informatic unic integrat (SIUI), care va fi modificat. Si sigur ca depindem in plus de un abonament la internet si de o functionare ireprosabila a internetului de banda larga, dar si de functionarea ireprosabila a SIUI-ului", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Rodica Tanasescu, presedinta SNMF.

Nu vor fi transcrise decat retetele urmare a propriului act medical

Ce a tinut sa puncteze reprezentanta medicilor de familie a fost ca acestia nu vor transcrie nicio reteta conform legii, ci numai retetele care sunt urmare a propriului act medical pentru ca "asa e normal, asa e profesional si asa vom face", a spus dr. Tanasescu.

Esential, insa, e ca pe langa varianta online sa existe intotdeauna si o varianta offline pentru retetele eliberate pacientilor. "Nu putem fi in fata pacientului, spunandu-i ca nu-i putem elibera o reteta din cauza ca nu merge SIUI-ul sau internetul. Categoric trebuie sa putem rezolva situatiile pacientului si repet, vom scrie exclusiv retetele care ne apartin!", a punctat medicul.

In ceea ce priveste noul Contract Cadru postat pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si intentia autoritatilor de a recompensa medicii care prescriu in proportie de 70% retete electronice, dr. Tanasescu e circumspecta, considerand masura drept "o idee buna, facuta ca o pacaleala proasta".

"Acesti 100 de lei ar putea fi un mic bonus care sa acopere o parte din abonamentul de internet. Cu toate acestea, spun ca este o pacaleala intrucat acesti bani provin din banii asistentei medicale primare care trebuiau folositi pentru plata per capita si per serviciu. Se aloca asa zisele bonusuri. In alte cuvinte, din buzunarul din dreapta, punem putin in buzunarul din stanga si ne facem ca am dat ceva cadou buzunarului din stanga fara sa tinem cont ca cel din drepta a devenit mai usor", a continuat dr. Rodica Tanasescu.

Este absolut necesara delimitarea medicinei de familie de medicina comunitara

Referitor la capitolul aferent asistentei medicale primare din proiectul noii legi a sanatatii, presedinta SNMF a solicitat o delimitare clara intre medicina de familie si celelalte segmente precum asistenta comunitara.

"Este nevoie de garantarea libertartii actului medical al medicului de familie si libertatii profesionale a medicului de familie, garantarea caracterului privat al cabinetului pentru dezvoltarea acestuia si pentru a permite un management corect dezvoltarii specialitatii si a cabinetului", a conchis dr. Tanasescu.

In perioada 14-15 iunie 2012 a avut loc Conferinta Nationala Urgemed, care a reunit peste 450 de medici din intreaga tara. In urma manifestarii, participantii au beneficiat de 14 credite EMC.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Rodica-Tanasescu_Reteta-electronica-este-o-povara-in-plus-pentru-medicii-de-familie__17011/

lauff lautf laurf