Cepoi: Medicii din spitale ar putea fi conditionati sa renunte la cabinetele private
Medicii ar putea fi conditionati sa renunte la cabinetele private, daca profeseaza intr-un spital public putand oferi, in schimb, servicii cu plata in cadrul unitatii sanitare in care isi desfasoara activitatea. Cel putin asa a declarat, in cadrul unui interviu acordat NewsIn, ministrul Sanatatii dr. Vasile Cepoi, citat de realitatea.net.
"In privinta spitalelor, in noul proiect de lege a Sanatatii, se va introduce conceptul de autoguvernare, care inseamna autonomie manageriala si financiara a unitatii sanitare. Spitalul va intra in relatie contractuala cu asiguratorii publici si privati, de unde isi vor lua banii. De asemenea, spitalul va putea sa dezvolte si servicii medicale cu plata. Nu este vorba de serviciu privat, ci de serviciu cu plata. Spitalul nu se va privatiza. Asta inseamna ca, in loc ca pacientul sa mearga la un spital privat unde fuge medicul dupa orele de program sau chiar in timpul lor, vine bolnavul unde este doctorul. In loc ca medicul sa lucreze la un cabinet privat va lucra in spital si nu va mai fi acuzat ca face concurenta neloiala spitalului. In felul acesta si spitalul castiga, pentru ca o parte din incasari ii revin", a mentionat dr. Vasile Cepoi.
In ceea ce priveste onorariul, acesta ar putea fi stabilit in functie de modul de organizare a spitalelor.
Ministrul Cepoi mai sustine ca, daca vor sa castige suplimentar, medicii vor trebui sa accepte sa ofere servicii medicale cu plata intr-un spital de stat in loc sa lucreze la cabinetul privat.
"Eu, ca manager de spital, ii pun o conditie in baza careia il pot acuza de concurenta neloiala. Daca iti dau posibilitatea sa-ti rotunjesti veniturile, in aceleasi conditii ca la un cabinet privat, ba mai mult cu riscuri mai mici pentru pacient, pentru ca spitalul privat nu are toata structura unui spital public care sa poata rezolva cazuri de la un capat la altul, iar tu ca medic te duci si lucrezi in alta parte, atunci iti spun ca te duci de tot. Daca spitalul in care lucreaza medicul nu organizeaza o astfel de activitate, este normal ca un doctor cu vechime sa nu poata lucra doar acolo pentru 18-19 milioane pe luna. Acesta este un aspect. De aseamenea, se poate organiza un astfel de regim cu plata intr-un sistem de asigurari suplimentare. De exemplu, un pacient vrea sa fie operat la Ramnicu Valcea de un profesor doctor din Bucuresti. In calitate de manager fac un contract cu doctorul respectiv, il platesc, vine si opereaza bolnavul acolo fara ca pacientul sa fie nevoit sa mearga la Bucuresti. Cel care conduce spitalul chiar trebuie sa fie manager", explica dr. Cepoi.
Ministrul a precizat si alte noutati prevazute in proiectul de lege a Sanatatii: "La capitolul asigurari se introduce competitia intre asiguratorii publici si privati si se da posibilitatea ca asiguratul sa-si aleaga asiguratorul fara sa plateasca nimic in plus pentru pachetul de servicii medicale de baza. O alta noutate se refera la reorganizarea sistemului de asigurari obligatorii, care sa permita controlul asiguratilor asupra modului de cheltuire a banilor si desfiintarea monopolului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se va reorganiza ca autoritate nationala de supraveghere si control a sistemului de asigurari obligatorii. Nu va mai fi ordonator de credite, iar casele de asigurari judetene vor deveni case mutuale de asigurari de sanatate si vor fi autonome".
Noul proiect de lege sanitara a fost scris, iar pe 30 iunie va fi postat pe site spre dezbatere publica, timp de doua luni de zile - iulie si august.
Sursa: PaginaMedicala.ro