Imprimare

Prof. Hancu a lansat primul Abecedar de Nutritie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cele mai frecvente afectiuni, cum ar fi cancerul, diabetul, obezitatea si bolile cardiovasculare, sunt cauzate de o alimentatie nesanatoasa. Din nefericire, romanii nu stau prea bine nici la capitolul mancare sanatoasa si nici la adoptarea unui stil de viata sanatos. La capitolul obezitate, fata de celelalte state europene, inregistram un procent mare, intre 60%-65%. Cam cu acelasi procent ne "mandrim" si in ceea ce priveste numarul de persoane cu in controlul ponderal.

In acest context, medicii specialisti au luat atitudine si au lansat "Abecedarul de Nutritie", un ghid privind alimentatia sanatoasa adresat publicului larg.

"Avand in vedere ca romanii mananca nesanatos, am decis sa scriu, impreuna cu colegele mele - dr. Cristina Nita si dr. Anca Elena Craciun - acest Abecedar. Este instrumentul de invatare, asemanator abecedarului din copilarie care ne-a invatat sa scriem si sa citim si care, dorim noi, sa ne invete sa mancam sanatos. Recunosc ca este gata din decembrie si l-am supus diferitelor medii de pregatire profesionala", a declarat prof.dr. Nicolae Hancu, presedinte onorific al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si membru corespondent al Academiei Romane.

Cartea cuprinde 10 lectii despre ce inseamna alimentatia sanatoasa si despre beneficiile ei, precum si despre grupele de alimente si rolul acestora in alimentatia zilnica.

"Nu sunt specialist. Sunt un om de litere. Este drept ca si eu mananc, si eu imi pun probleme de nutritie. Recunosc ca l-am citit cu interes pentru ca sunt de parere ca gastronomia reprezinta un element esential in existenta unui individ. Mi se pare nu numai foarte util, dar este si foarte bine facut. Nu zic ca este o opera de arta, dar este facuta cu multa pricepere. Este o carte splendida, care se adreseaza intregii familii", a declarat acad. Eugen Simion.

Cartea este descrisa drept o lectura placuta, care nu iti spune doar ce sa mananci, ci si cum sa faci acest lucru. Bineinteles, mancatul in fata televizorului sau calculatorul ies din discutie. Ghidul este redactat pe intelesul tuturor.

A manca sanatos inseamna in primul rand a invata sa mancam

"Cartea este simplu facuta, dar nu este simplista. Ea trebuie mai intai citita, de la prima pana la ultima lectie. Apoi, ca orice abecedar, trebuie si invatata, dupa care aplicata cat mai mult in viata de zi cu zi", explica prof. Hancu.

Academicianul Eugen Simion a precizat ca romanii mananca mult si prost si ca spera ca Abecedarul de Nutritie sa le deschida ochii si sa-i indrume spre o alimentatie corecta.

"Romanii stiu sa manance, insa mananca mai putin bine, cred, in marile orase. Dupa ce ca romanul mananca prost, mananca si mult si se ingrasa. In schimb, francezii, de pilda, mananca foarte bine, nu se ingrasa atat de mult", a explicat acad. Eugen Simion.

De aceeasi parere este si autorul cartii, care a mentionat ca stilul de viata nesanatos al romanului se poate observa in starea lui de sanatate. In ultima vreme au crescut cazurile de diabet, obezitate si dislipidemii.

"Fara indoiala alimentatia romanilor de acum nu seamana cu cea de acum douazeci de ani. Atunci aveam doua tipuri distincte de alimentatie, de toamna tarzie - iarna, pana prin luna martie tarziu nu se gaseau zarzavaturi proaspete, fructe, nu se gaseau decat mere, din cand in cand citrice, acum avem tot timpul fructe, legume, problema este sa stii cand trebuie sa le consumi si cum trebuie sa le consumi", a punctat prof. dr. Nicolae Hancu.

Lansarea volumului a fost salutata si de catre reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Prezenta la eveniemnt, consilierul de imagine al ministrului Educatiei, Corina Plesa, a tinut sa precizeze ca obiceiurile alimentare se formeaza in primii ani de viata: "Copiii nostri manaca ceea ce noi le punem pe masa. Educatia este inceputul in orice, iar de multe ori adevarata scoala este familia".

Abecedarul de Nutritie poate fi achizitionat la pretul de 46 de lei.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Hancu-a-lansat-primul-Abecedar-de-Nutritie_17017/

lauff lautf laurf