Meningocel sacrat anterior gigant, eliminat printr-o dubla operatie
O echipa de medici de la un spital privat din Capitala a realizat o dubla interventie chirurgicala, la o pacienta diagnosticata cu meningocel sacrat anterior gigant. In toata lumea exista doar 200 de astfel de cazuri.
Echipa interdisciplinara de neurochirurgie si chirurgie generala a folosit o abordare moderna minim-invaziva prin care meningiomul sacrat anterior gigant a fost extirpat cu succes. Dubla interventie chirurgicala a fost realizata de catre chirurgul Rubin Munteanu, neurochirurgul Sergiu Stoica si medicul specialist in ATI Ana Visan.
Cea mai buna abordare aleasa de echipa de specialisti a fost o interventie complexa interdisciplinara, minim invaziva, in doua etape. Strategia chirurgicala a avut ca scop indepartarea leziunii si intreruperea comunicarii fluidului spinal care se realizeaza prin reconstructia meningelui spinal cu pastrarea functionarii nervilor sacrati.
Interventia de neurochirurgie, realizata prima
In prima faza a fost realizata interventia de neurochirurgie, minim invaziva. Medicul specialist a folosit un microscop operator de ultima generatie si instrumente concepute special, cu dimensiuni milimetrice, pentru deschiderea minima a peretelui posterior al canalului spinal sacrat, utilizand o incizie la piele de 3 centimetri.
Deschiderea sacului meningeal a evidentiat nervii sacrati in contact cu suprafata interna a meningelui. Pozitia acestora a oferit ferestre milimetrice de lucru, prin care s-au introdus intrumentele pentru disectia nervilor localizati la nivelul peretelui anterior sacrat, incomplet format. Protejand in permanenta nervii sacrati, s-a realizat reconstructia meningelui herniat prin defectul osos.
Ulterior, chirurgul Rubin Munteanu a patruns in cavitatea pelvina pe cale laparoscopica, prin intermediul a trei incizii de un centimetru la nivelul abdomenului. El a folosit un sistem optic performant, high-definition, si instrumente delicate, care au permis disectia meningocelului de organele pelvine din jur (uter, ovare, rect, arterele si venele iliace) si indepartarea acestuia din cavitatea pelvina.
Operatia a decurs bine si pacienta, Florentina in varsta de 34 de ani, se afla in afara oricarui pericol. Pierderile de sange au fost minime. Controlul eliminarii urinii si a scaunului nu au fost afectate. Edemele de la nivelul gambelor nu au mai reaparut, iar controlul imagistic realizat la 24 de ore a confirmat indepartarea chistului. La 48 de ore de la interventie, ecografia aparatului urinar a aratat o reducere semnificativa a dilatatiei cailor urinare.
Meniningocelul sacrat anterior, o malformatie congenitala foarte rara
Meniningocelul sacrat anterior este o malformatie congenitala foarte rara, in care partea anterioara a osului sacru se formeaza incomplet. Acest lucru permite meningelui sa hernieze prin acel defect, cu formarea unui sac herniar in cavitatea pelvina.
“Meningocelul poate creste pana la 20-30 cm si poate contine cativa litri de fluid spinal. Ajuns in acest punct, deplaseaza si comprima organele pelviene, uter, ovare, rect, vezica urinara, uretere, vasele mari de sange si nervii. Desi s-a nascut cu acest defect, pana in urma cu 4 luni, Florentina nu a avut simptome cauzate de aceasta malformatie, si chiar a nascut un copil fara complicatii. Compresia ureterelor si a vezicii urinare produsa de chist este cauza dificultatii la urinare, a dilatatiei cailor urinare si a infectiilor urinare repetate care pot duce la alterarea ireversibila a structurii si a functiei rinichilor. Pentru a ameliora scurgerea urinei prin ureter, Florentinei i s-a montat un stent, un dispozitiv cilindric cu rol de a mentine , a explicat dr. Sergiu Stoica.
De la prima descriere a acestei malformatii, in 1837, au fost raportate doar 200 de cazuri in literatura. Spre deosebire de meningocelul posterior, forma mai des intalnita, care este diagnosticata si necesita tratament imediat dupa nastere, meningocelul sacrat anterior poate sa nu produca manifestari pana la varsta adulta.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro