Imprimare

Prof. Suciu: Nu exista cardiologie interventionala pediatrica in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In Romania nu exista cardiologie interventionala pediatrica, desi sunt numeroase patologii care pot fi tratate in acest mod si care pot scuti numeroase interventii chirurgicale. Cel putin asa a declarat seful Clinicii Chirurgie Cardiovasculara Adulti si Copii Targu-Mures, conf. dr. Horatiu Suciu, intr-un interviu acordat Agerpres.

"Nu exista cardiologie interventionala pediatrica, desi exista numeroase patologii care pot fi tratate in acest mod si care pot scuti numeroase interventii chirurgicale, cum sunt defectul septal atrial si ventricular, canalul arterial persistent, caoarctatia de aorta etc, numeroase cazuri adresandu-se unor centre din strainatate, marea majoritate a costurilor fiind suportate din fondurile Ministerului Sanatatii sau CNAS. Exista capacitate pentru efectuarea unor categorii de interventii si la Institutul Inimii din Cluj, dar nu intr-un mod organizat, sub forma unui centru cardiovascular pediatric, cu toate departamentele necesare - cardiologie pediatrica, chirurgie cardiovasculara, ATI cardiovascular destinat exclusiv copiilor - ci in mod discontinuu, conditionat de programul operator al adultilor", sustine prof.dr. Horatiu Suciu.

In tara noastra exista un singur centru cardiovascular pediatric capabil sa efectueze 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana, evaluarea si tratamentul cardiologic si cardiochirurgical pediatric la toate grupele de varsta si anume la Targu-Mures. Cu toate acestea, unitatea functioneaza "cu grave disfunctionalitati in primul rand din cauza resursei umane insuficiente - medici anestezie terapie, Anestezie Terapie Intensiva si asistente de terapie intensiva, lipsa in cantitati suficiente a aparaturii medicale (injectomate, aparate de ventilatie mecanica, lipsa de service pentru aparatura) si a medicamentelor, a materialelor sanitare specifice chirurgiei cardiovasculare. in acest moment poate fi mentinut deschis un singur salon de terapie intensiva cu patru paturi pentru toata patologia cardiovasculara pediatrica din Romania, desi in structura clinicii exista 10 paturi", a mai adaugat prof.dr. Horatiu Suciu.

De asemenea, la Institutul Inimii din Cluj, se opereaza aproximativ 50 de cazuri congenitale anual, majoritatea copii mari (peste 3 ani) si adulti (GUCH - Grow Up Congenital Heart).

Anual, se masc 900 - 1.000 de copii romani cu malformatii cardiace congenitale si, in principiu, toti necesita interventii chirurgicale, aproximativ 10 - 15% in prima luna de viata.

"Expertii recomanda tratarea acestei patologii in centre cardiovasculare pediatrice, cu departamente dedicate exclusiv copiilor - cardiologie pediatrica, chirurgie cardiovasculara, ATI cardiovascular, cardiologie interventionala pediatrica, dotate cu sali de operatie, terapie intensiva, angiograf, explorari functionale, parte hoteliera etc - care sa evalueze aproximativ 1.000 - 1.200 copii anual si sa efectueze aproximativ 250 - 300 de interventii chirurgicale anual, fiind necesar un astfel de centru la 5 milioane de locuitori", a mai adaugat seful Clinicii Chirurgie Cardiovasculara Adulti si Copii Targu-Mures.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Suciu_-Nu-exista-cardiologie-interventionala-pediatrica-in-Romania_17021/

lauff lautf laurf