Imprimare

Sistemul public de sanatate din Grecia, in colaps

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Sistemul public de sanatate din Grecia pare ca se prabuseste sub povara crizei, in spitalele de stat lipsesc medicamente vitale, operatiile neimplicand urgente sunt limitate si se rationalizeaza chiar si materiale medicale de baza, noteaza Agerpres.

Aflata in al cincilea an de recesiune profunda si dependenta de ajutorul international pentru a-si plati in continuare facturile, Grecia incepe sa simta tot mai mult efectele crizei economice si ale blocajului politic asupra unor servicii vitale ale statului.

Din lipsa creditelor pentru plata furnizorilor externi, in jur de 160 de tipuri de medicamente - de la antibiotice la antidepresive - nu se gasesc in farmaciile din tara.

in ce priveste medicamentele, Grecia se bazeaza aproape exclusiv pe importuri, in primul rand de medicamente patentate si nu de generice, fiind vulnerabila la reducerile de finantare care se vor accentua daca tara va iesi din zona euro in urma alegerilor de duminica.

Inaintea crizei, sistemul de sanatate era considerat "relativ eficient"

La cele cateva farmacii care inca mai vand pe credit se formeaza cozi lungi. Celelalte cer plata in avans pana cand guvernul va achita o restanta de 762 milioane de euro la medicamentele subventionate.

Inaintea crizei, sistemul de sanatate era considerat "relativ eficient", in pofida unor probleme ca organizarea fragmentata si birocratia excesiva, evidentiate intr-un raport pe 2009 al OCDE. Acest sistem nu a putut insa face fata crizei tot mai accentuate. Uniunea Europeana si FMI au cerut taieri substantiale in sectorul de sanatate, ca parte a pachetului mai amplu de masuri de austeritate.

Chiar si inainte de criza, spitalele publice - in numar de 133 - se aflau intr-o situatie dificila, iar celebrul "plic" era sinonim cu coruptia din sistem.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sistemul-public-de-sanatate-din-Grecia_-in-colaps_17019/

lauff lautf laurf