Imprimare

Focar de infectii nosocomiale la Spitalul Judetean Salaj

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Sase femei, dintre care cinci gravide, au contactat infectii in cursul unor operatii la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, fiind diagnosticate cu sindrom meningean sub antibiotico-terapie, potrivit unui comunicat de presa al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, institutie ce a realizat deja o ancheta la unitatea sanitara mentionata din cauza focarului de infectii nocosomiale aparut.

"In perioada 28-30 mai, sase paciente s-au adresat Spitalului Judetean de Urgenta Zalau - sectia Boli Infectioase, pentru cefalee, febra, redoarea cefei. Trei paciente au fost internate in sectia de Boli Infectioase si alte trei paciente au fost internate in Clinica de Boli Infectioase Cluj-Napoca, urmand tratament de specialitate. S-a suspicionat un focar de infectie nosocomiala. La nivel de DSP s-a constituit o comisie in vederea depistarii cauzelor care au dus la aparitia focarului. (...) In baza datelor clinice si epidemiologice se pune diagnosticul de sindrom meningean sub antibiotico-terapie, cale de transmitere directa legata de actul parenteral al anesteziei", sustin reprezentantii DSP.

Potrivit datelor DSP Salaj, in urma analizei foilor de observatie, a intregii documentatii privind functionarea unitatii spitalicesti, a constatarilor din teren si a discutiilor cu personalul medico-sanitar, comisia de analiza a constatat ca toate cele sase paciente au fost operate sub rahianestezie in Blocul Operator al sectiei Obstetrica-Ginecologie in intervalul 15-22 mai 2012, cinci dintre ele pentru cezariana, si o pentru afectiune genitala.

Printre masurile luate de reprezentantii DSP Salaj se numara supravegherea clinico-epidemiologica a tuturor cazurilor internate in Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, supravegherea actiunilor de curatenie, dezinfectie curenta si terminala, a respectarii protocoalelor de tratament si ingrijire a pacientilor, suspendarea activitatii in salile de operatie din sectia de obstetrica-ginecologie si programarea riguroasa a interventiilor chirurgicale in blocul operator, reinstruirea personalului privind regulile de asepsie si antisepsie, protocoale terapeutice si respectarea precautiilor universale, controlul aplicarii masurilor preventive si de combatere a infectiilor nosocomiale, iar evolutia focarului va fi monitorizata pana la lichidare.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Focar-de-infectii-nosocomiale-la-Spitalul-Judetean-Salaj_17018/

lauff lautf laurf