Imprimare

Ghid de profilaxie in bolile infectioase pediatrice destinat medicilor, lansat azi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

 

Statisticile arata ca la noi inca exista cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana la copiii de pana in cinci ani, in timp ce numarul cazurilor de imbolnavire cauzate de bolile infectioase a crescut in ultimii ani.

Rata natalitatii a scazut in Romania, motiv pentru care Societatea Romana de Pediatrie a luat decizia de a demara o campanie nationala intitulata "Sa protejam impreuna copilaria". Desfasurata sub sloganul "Stiu ca ma iubesti. Afla cum poti sa ma ingrijesti mai bine", campania va aborda, de-a lungul anului aspecte esentiale legate de protectia bebelusului.

Campania va avea patru etape:
1) informarea parintilor
2) platforma pentru parinti www.protejamcopilaria.ro
3) ghidul practic de profilaxie pentru cadrele medicale
4) dezvoltarea de programe de training pentru asistente medicale si moase

SRPED vrea sa imbunatateasca starea de sanatate a populatiei

Campania isi propune sa aduca laolalta medici de familie, medici pediatri, asistente medicale, moase si parinti, intr-o initiativa care se inscrie in efortul SRPED de a imbunatati starea generala de sanatate a populatiei.

"Sanatatea copilului este un indicator cheie pentru sanatatea unei societati, iar in prezent, acest subiect in Romania se afla din nou pe agenda publica din cauza incidentei ridicate de boala, de mortalitate infantila, etc", a declarat prof. dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Tot astazi a fost lansat si primul ghid de profilaxie a bolilor infectioase pediatrice din Romania, adresat cadrelor medicale. Documentul este caracterizat ca fiind un suport real, cu argumente, prin care medicii pot educa si informa in mod corect parintii cu privire la vaccinare.

"Crearea unui ghid este vital necesara, aici fiind prezentate principalele date despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor, precum si vaccinurile recomandate in programul national de vaccinari", a continuat medicul pediatru.

Traininguri pentru asistente medicale si moase

Conform prof. dr. Ioana Anca, sanatatea copilului este o problema de sanatate publica in Romania, drept urmare avem nevoie de cat mai multe programe de start sanatatos pentru copii.

"Cu toate acestea, Romania se aliaza Uniunii Europene si legilor pe care le respecta toate tarile din blocul european, respectand in acelasi timp si deciziile Organizatiei Natiunilor Unite privind sanatatea copiilor", a declarat prof. Anca.

Statistici:
- Romania este pe locul 3 in Europa la boli precum rujeola si locul 6 la boli precum Hepatita B
- in 2011 s-a raportat o crestere a cazurilor de imbolnavire cu rujeola raportate
- in 2011 au fost raportate 52.342 de cazuri de varicela, fata de 36.245 in 2010
- in 2011 au fost inregistrate 37.595 de cazuri de boala diareica
- in Romania, doar 3% dintre copii sunt vaccinati antipneumococic, mai putin de 3% sunt complet protejati impotriva varicelei si numari 2% sunt vaccinati anti-rotavirus

SRPED va lansa din toamna si un program de training pentru asistente medicale si moase, astfel incat acestea sa poata sprijini proaspetii parinti in primele zile atat in cadrul unitatilor sanitare, cat si la domiciliu. Conform prof. dr. Marin Burlea, trainingul va contine informatii de ultima ora. 

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ghid-de-profilaxie-in-bolile-infectioase-pediatrice-destinat-medicilor_-lansat-azi_17022/

lauff lautf laurf