Imprimare

Cadavrele nerevendicate - material didactic pentru medicinisti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Plenul Senatului a adoptat o propunere legislativa privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului, care are in vedere asigurarea materialului didactic necesar disciplinelor de anatomie ale universitatilor de medicina utilizat in scopul pregatirii profesionale a viitorilor medici, anunta Agerpres.

Propunerea a fost adoptata cu 68 voturi pentru si 4 abtineri. Conform documentului, serviciile pentru exploatarea cadavrelor ale disciplinelor universitare de anatomie, parti componente ale departamentelor universitare de morfologie, sunt obligate sa intocmeasca o lista de arondare spitalelor care au servicii de morga si anatomie patologica iar spitalele respective, in baza listei, sunt obligate sa incheie un protocol cu departamentele universitare de morfologie.

Disciplinele universitare de anatomie prin departamentele universitare de morfologie trebuie sa isi manifeste "de indata" disponibilitatea de a prelua cadavrul.

"Cadavrele pot fi cedate unei alte persoane fizice indreptatite sau juridice numai in baza declaratiei in scris a departamentelor universitare de morfologie ca renunta la ridicarea si utilizarea lor in scop didactic ori stiintific", prevede proiectul de lege.

Potrivit acestuia, serviciile pentru exploatarea cadavrelor ale disciplinelor universitare de anatomie sunt obligate sa conserve cadavrele in termen de 30 de zile de la deces inaintea introducerii acestora in sala de disectie.

Propunerea are caracter de lege organica, Senatul fiind prima Camera legislativa sesizata.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cadavrele-nerevendicate---material-didactic-pentru-medicinisti_17025/

lauff lautf laurf