Imprimare

Numarul donatorilor de organe este nesatisfacator in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Numarul donatorilor de organe din acest an nu e deloc satisfacator, a declarat presedintele Asociatiei Romtransplant, prof.dr. Irinel Popescu, cu ocazia celei de-a opta editii a Zilei Nationale a Transplantului in Romania. Drept urmare trebuie sa facem mai mult pentru a creste numarul donatorilor.

Pana in prezent, au fost inregistrati pe tot teritoriul tarii aproximativ 30 de donatori de organe, in conditiile in care Romania are 20 de milioane de locuitori.

"Numarul donatorilor declarati sunt mai multi, insa au fost si situatii in care nu s-au putut preleva organele, iar numarul donatorilor reali este undeva intre 27 si 28. Sper sa recuperam in toamna", a declarat dr. Victor Zota, presedintele Fundatiei pentru Transplant si coordonatorul national al Agentiei Nationale pentru Transplant.

Prin comparatie, Croatia, o tara care sub cinci milioane de locuitori, are intre 60 si 70 de donatori.

"Diferenta intre noi si Croatia este ca ei au 33 de sectii de terapie intensiva, implicate toate in donarea si transplantul de organe. Noi avem 43 de sectii, insa doar 5-6 sunt functionale. daca ar functiona toate sectiile lucrurile ar sta altfel", a mai adaugat dr. Victor Zota.

Intalnire intre parintele transpantologiei inetrnationale si ministrul Sanatatii

Maine, prof.dr. Francis Delmonico, parintele transplantologiei internationale, va intalni cu ministrul Vasile Cepoi pentru a discuta despre coordonarea activitatii in sectiile de ATI.

"Aici este veriga slaba si aici sistemul trebuie sa faca mai mult. Prof. Delmonico spune ca medicul de ATI au obligatia sa anunte cazul de moarte cerebrala. Noi spune ca medicul anestezist are responsabilitatea de a face acest lucru. Facem un apel colegial catre ei de a se implica mai mult in activitatea de transplant si donare de organe", a precizat prof. dr. Irinel Popescu.

Prof. Delmonico: "Dati medicilor vostri sansa de a salva vieti!"

In opinia prof. Delmonico, care este si coordonator desemnat al Organizatiei Mondiale a Sanatatii in domeniul donarii si transplantului de organe, cu totii facem parte dintr-o comunitate si fiecare dintre noi putem face diferenta.

"Dati medicilor vostri sansa de a salva vieti! Donarea de organe si transplantul salveaza vieti. Spitalele pot salva vieti prin donarea de organe. Acesta este mesajul care trebuie transmis si publicului larg, dar si unitatilor spitalicesti", sustine prof. Francis Delmonico, doctor in stiinte medicale al Clinicii de Chirurgie a Harvard Medical School din cadrul Massachusetts General Hospital, unde este si Director Emeritus al Clinicii de Transplant Renal.

Viata unui pacient dupa transplant este mult mai buna si acest este principalul motiv pentru care medicii incurajeaza donarea de organe.

"Sper sa reusim sa schimbam mentalitatea si sa reusim sa facilitam donarea de organe si, bineinteles, ca medicii specialisti din spitale sa poata ingriji bolnavii in cele mai bune conditii. Aceasta zi (Ziua Nationala a Transplantului, n. red.) este de o mare semnificatie pentru noi, ne bucuram ca suntem aici, pentru ca toti ne dorim sa salvam vieti. Din pacate, in ultimul timp, in ceea ce priveste transplantul de cord lucrurile nu au mers asa cum ar trebui. Asta in ciuda faptului ca avem specialisti care exceleaza si in acest domeniu", a precizat si prof.dr. Radu Deac, reprezentantul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures.

Ziua Nationala a Transplantului este celebrata anul acesta pe data de 19 iunie, eveniment organizat de Fundatia pentru Transplant si Fundatia „Dan Setlacec” in cadrul Proiectului ”Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe - S.P.E.R.”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Numarul-donatorilor-de-organe-este-nesatisfacator-in-Romania_17033/

lauff lautf laurf