Imprimare

Pacientii copii sunt o provocare pentru dentisti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Foarte multi specialisti romani au inteles ca pentru a lucra cu copii trebuie sa adopte o tactica diferita de adulti. Multi micuti sunt greu de controlat, plang foarte foarte mult, nu se pot concentra foarte mult la ceea ce li se explica, ceea ce face din ei niste pacienti aparte. Multi ar spune ca micutii pacienti sunt de fapt cei care dau si cele mai mari batai de cap medicilor dentisti, insa daca medicul reuseste sa creeze o relatie cu ei lucrurile devin floare la ureche.

"Ei pot fi o provocare, dar eu cred ca pentru un dentist de copii parintii pot fi la fel de stimulativi. Trebuie sa fii in stare sa poti sa-i controlezi, atat pe parinti, cat si pe copii. Dar daca reusesti sa stapanesti copilul, atunci aduci intreaga familie in cabinetul tau. Daca reusesti sa lucrezi cu un copil, poti lucra cu oricine", a explicat pentru PaginaMedicala.ro, dr. Curtis Goho, dentist pediatru in Munchen, Germania si unul dintre lectorii cursului de pedodontie organizat de catre Quintessence Romania, primul curs de acest fel si unul dintre cele mai mari din medicina dentara din tara noastra.

In opinia directorului Centrului de Perfectionare Stomatologica din Stuttgart, prof.dr. Johannes Einwag, nu exista o aboradre magica a pacientului copil.

"Sunt diferite posibilitati prin care reusim sa facem copilul sa nu simta durerea. Depinde de varsta copilului, depinde de atitudinea parintilor, de ce s-a intamplat in trecut, daca micutul a simtit durere sau nu, daca e vorba de o fata sau un baiat pentru ca reactioneaza diferit, daca parintii sau prietenii au avut experiente negative. Deci, un bun pedodont are o cutie magica cu diferite metode de abordare, iar cheia este sa o alegi pe cea mai buna la momentul potrivit", explica prof.dr. Johannes Einwag, care este si seful Policlinicii de terapie conservatoare si parodontologie din cadrul Clinicii Universitare Wurzburg, dar si presedintele Societatii de Profilaxie Dentara.

Copiii trebuie invatati ca mersul la dentist poate fi distractiv

Medicul dentist trebuie sa fie cat mai atent cu micii sai pacienti, sa incerce sa-i faca sa nu simta durere si sa-i invete ca mersul la dentist poate fi si distractiv. Trebuie, de asemenea, sa le vorbeasca pe limba lor, adica sa schimbe tonul vocii intr-unul copilaresc, vesel, dar in acelasi timp autoritar.

"Functioneaza, insa doar la copiii de peste 4-5 ani. Copiii mai mici nu reactioneaza la cuvinte, ci la emotii. Aici experienta dentistului conteaza, capacitatea sa de a gasi abordarea potrivita. Este foarte greu, dar trebuie sa-ti pastrezi calmul. Si eu cand eram tanar am reactionat diferit, insa acum sunt calm, acum stiu ce se poate intampla, stiu ceea ce este bine, iar acest lucru este important pentru ca starea ta, calmitatea ta, se transmite copilului", ne-a marturisit prof.dr. Johannes Einwag.

Sfatul specialistilor straini pentru medicii dentisti care lucreaza cu copii este sa ia pacientul asa cum este, un copil, si nu sa-l trateze ca pe un adult. Restul vine odata cu acumularea experientei. Aflati cateva recomandari utile, vizionand materialul video "Medicii trebuie sa-i invete pe copii ca mersul la dentist poate fi distractiv".

Preventia este secretul unei sanatati orale bune atat la copil, cat si la adult. Acesta este si unul dintre mesajele cursului de pedodontie tinut de catre prof. Johannes Einwag din Stuttgart si dr. Curtis Goho din Munchen. Cererea pentru cursul de pedodontie este foarte mare. Ba mai mult, desi taxa de participare este considerabila, 350 de euro, s-au format chiar si liste de asteptare.

Reamintim ca pedodontia nu este recunoscuta ca specialitate de sine statatoare in Romania, desi in alte tari europene exista numerosi medici dentisti specializati in acest domeniu. Reprezentantii Colegiului Medicilor Dentisti Bucuresti (CMDB) dar si cei ai Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice (UNAS) sustin ca incearca sa obtina si recunoastearea acestei specialitati, doar ca trebuie sa urmeze niste pasi in acest sens.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pacientii-copii-sunt-o-provocare-pentru-dentisti_17041/

lauff lautf laurf