Imprimare

Nu suntem pregatiti pentru reteta electronica

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dupa ce medicii de familie din Bucuresti au luat parte, la inceputul acestei saptamani, la instructajul privind reteta electronica, marti s-a facut si instructajul reprezentantilor Colegiilor directoare ale celor doua organizatii de medicina familiei din judetul Timis. Au luat parte la intalnirile cu reprezentantii CJAS Timis 10 medici de la Patronatul Medicilor de Familie (PMFT) si de la Societatea de Medicina Familie.

"Nu au spus ca reteta este obligatorie doar pentru noi, medicii de familie. Astazi s-au intalnit si cu medicii din ambulatoriul de specialitate, tot pentru a le explica cum functioneaza reteta. Ei au spus ca sunt deschisi, iar dr. Cepoi ne-a explicat ca exista comunicare intre reprezentantii Casei si intre furnizorii de servicii medicale", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Claudia Iftode, presedintele STMF si vicepresedinte PMFT.

Majoritatea medicilor de familie din Timis au soft de cabinet, iar reprezentantii casei de asigurari i-au asigurat ca update-urile vor fi facute de catre firma care le-a furnizat softurile.

Medicii de familie cred ca nu suntem inca pregatiti pentru reteta electronica

Medicii de familie sunt de acord cu implementarea retetei electronice, insa sustin ca exista numeroase probleme care ar trebui rezolvate inainte de lansarea sistemului de prescriere electronica. Erorile pe care le afiseaza Sistemul Informatic Unic Integrat reprezinta o adevarata piedica in fata retetei in format electronic.

"SIUI-ul are atat de multe probleme. Trebuie sa vedem cum ar merge. Zilnic avem probleme cu diferite categorii de asigurati. Cum sa fiu online si sa fac reteta si sa-mi spuna ca pacientul meu varstnic este de fapt adolescent sau sa nu mi-l gaseasca ca asigurat? Cred ca mai intai ar trebui sa se puna la punct sistemul informatic corect, un card de sanatate. Lucrurile nu sunt asezate pentru asa ceva", ne-a explicat dr. Simona Schnelbach, medic de familie in judetul Prahova, adaugand ca "sunt multe tari care au sisteme informatice foarte bine organizate, dar care nu au reteta electroncia implementata".

Probleme cu SIUI-ul au si medicii din Timis, si probabil si multi altii din diferite colturi ale tarii. Reamintim ca medicii din vestul tarii sunt primii care au intrat in SIUI, judetul Timis fiind singurul care a raportat exclusiv in acest sistem.

"Persoanele asigurate ne apar ca fiind neasigurate. Legat de acest lucru, reprezentantii CJAS Timis au ridicat din umeri si ne-au spus ca ei nu pot modifica, aceasta responsabilitate revine Casei Nationale de Asigurare de Sanatate. In acest caz, vom scrie reteta offline, iar farmacia va fi filtrul doi. Ni s-a spus ca nici in prezent farmacistii nu elibereaza retete daca pacientii apar ca fiind neasigurati", ne-a precizat dr. Claudia Iftode.

Presedintele STMF ne-a marturisit ca, personal, nu i-a fost intoarsa nicio reteta de la farmacie si ca nu stie daca este posibil ca acelasi pacient sa apara in sistem la medicul de familie ca neasigurat, iar la farmacie sa apara asigurat.

"Mai mult, daca o femeie se marita, va garantez ca ea nu va aparea in SIUI. Eu si acum le am cu numele de domnisoare", ne-a marturisit dr. Simona Schnelbach.

In plus, mai exista si problemele de conexiune, care exista peste tot, iar in mod special in zonele rurale. "Acoperirea exista, insa medicii de familie care au Romtelecom mai au intreruperi in conexiunea la internet", sustine dr. Schnelbach.

Cititoarele de coduri de bare ar trebui suportate de CNAS

Si ar mai fi o problema in ceea ce priveste implementarea prescriptiei electronice. Este vorba de costurile la care sunt supusi medicii de familie pentru implementarea sistemului.

"Banii pentru realizarea retetei electronice sunt fonduri europene obtinute de CNAS. De ce nu s-a gandit nimeni ca o parte din aceste fonduri sa fie pusa deoparte pentru implementarea sistemului: conexiune la internet, coduri de bare, cititoare. Toata aceasta investitie trebuie facuta din buzunarele noastre, cand ea ar trebui suportata in totalitate de catre CNAS", sustine si medicul Simona Sopov, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Dr. Sopov sustine ca persoanal lucreaza pe soft si are si conexiune la internet pentru ca are nevoie sa fie permanent informata, insa ca a facut acest lucru voluntar si ca nu trebuie sa fie obligata de Casa sa o faca.

Medicii de familie nu vor sa se transforme in medici prescriptori

Recent, presedintele Federatiei Patronatului Medicilor de Familie din Romania, dr. Doina Mihaila, a anuntat ca medicii de familie vor boicota implementarea retetei electronice daca prescrierea nu va fi obligatorie si pentru specialistii din ambulatoriu si doctorii de spital.

"Vom boicota introducerea prescrierii electronice daca nu vor fi obligati sa utiliezeze acest nou sistem toti doctorii, adica si cei din spital, si cei din ambulatoriu. Ei dau pacientilor bilete de trimitere, iar noi suntem obligati sa prescriem retete. Nu este corect", a explicat dr. Doina Mihaila.

Reprezentantii organizatiilor judetene sprijina si sustin declaratia dr. Mihaila. "Noi nu ne putem transforma in medici prescriptori. Un medic, dupa ce face un act medical, indiferent ca este in ambulatoriu sau spital, trebuie sa elibereze reteta, asa este normal. Este si foarte corect pentru pacient, pentru ca acesta trebuie sa plece cu o reteta dupa ce i se face un serviciu medical", ne-a declarat dr. Simona Schnelbach.

Nici dr. Sopov nu este prea incantata de ideea de a transcrie retete in format electronic scrise de medicii din spital sau din ambulatoriu: "Evident ca nu sunt de acord. Un act medical se finalizeaza printr-o reteta. Daca mi-ar da mie banii pentru partea de serviciu neterminat al celor care ne trimit la transcris ar fi corect".

...

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Nu-suntem-pregatiti-pentru-reteta-electronica_17040/

lauff lautf laurf