Imprimare

Cepoi va prezenta situatia aprovizionarii cu medicamente ministrilor Sanatatii din UE

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Vasile Cepoi participa la reuniunea ministrilor sanatatii din Uniunea Europeana care se desfasoara in perioada 21-22 iunie 2012 la Luxemburg. Medicul roman intentioneaza sa aduca in atentia demnitarilor problematica aprovizionarii cu medicamente.

Dr. Cepoi va aduce in discutie in mod special lipsa oncologicelor care nu se mai produc sau care exista in piata, dar aprovizionarea se face cu disfunctionalitati deoarece nu mai exista un interes comercial din partea producatorilor sau distribuitorilor.

In cadrul acestei saptamani, ministrul Sanatatii s-a intalnit cu specialistii din comisia de Oncologie pentru a discuta despre lipsa unor medicamente oncologice din unitatile sanitare si a analizat lista celor 25 de substante identificate in luna martie ca prezentand disfunctionalitati in aprovizionare in cadrul unitatilor sanitare.

Disfunctionalitati in aprovizionarea cu oncologice

Sase medicamente au fost identificate cu disfunctionalitati in aprovizionare in unitatile sanitare:

1.CISPLATINUM (cu mentiunea ca acesta exista la Institutul Oncologic din Cluj)
2.FLUOROURACILUM
3.BLEOMYCINUM SULFAS
4.DACARBAZINUM (cu mentiunea ca acesta exista la Institutul Oncologic din Cluj)
5.VINBLASTINE
6.METHOTREXATUM – forma orala

In prezent, 4 dintre aceste produse se gasesc, in diferite concentratii la SC Unifarm sau alti distribuitori.

Ministrul a solicitat Unifarm-ului sa achizitioneze medicamentele necesare, dar si alte medicamente precum asparaginazum, chlorambucilum etc, in cantitati stabilite de Comisia de oncologie.

Specialistii vor modifica schemele terapeutice care contin lomustinum si carmustinum

Dat fiind faptul ca doua produse nu se mai produc deloc, specialistii vor fi nevoiti sa modifice schemele terapeutice. Este vorba de lomustinum si carmustinum.

Comisia de oncologie a Ministerului Sanatatii a mai propus ca medicamentele oncologice pentru hormonoterapie (leuproleinum, goserelinum, triptorelinum, fulvestrantum), factorii de crestere leucocitari (filgrastinum, pegfilgrastinum) si interferonum prescrierea sa fie atat in farmacii cu circuit inchis, cat si in cele cu circuit deschis, avand in vedere ca medicamentele respectiv se pot administra atat in regim de spitalizare cat si in ambulator.

Incepand cu 1 iulie 2010 eliberarea medicamentelor pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice inclusi in Programul national s-a facut prin farmaciile cu circuit inchis ale unitatilor sanitare prin care se deruleaza programul.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cepoi-va-prezenta-situatia-aprovizionarii-cu-medicamente-ministrilor-Sanatatii-din-UE_17042/

lauff lautf laurf