Imprimare

Farmacogenetica, un nou capitol existent la nivel mondial

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La parterul cladirii in care functiona pediatria a Institutului Matei Bals, cladire care in prezent este in reconstructie, se va amenaja un spatiu de cercetare pentru copii, dupa standarde internationale, cu sala de asteptare, camera de discutie cu pacientul, pentru consultatii, camera de recoltari, grupuri sanitare pentru medici si pacienti, a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul institutiei pentru Agerpres.

"In acest spatiu dedicat cercetarii se va face farmacogenetica. Farmacogenetica este un nou capitol care se scrie acum la nivel mondial si prin care se determina profilul genetic al pacientului, care sa predicteze modul in care pacientul va raspunde la tratament, pozitiv sau negativ, sau modul in care pacientul este la risc sa dezvolte reactii adverse severe", a continuat managerul institutiei.

Acesta a adaugat ca institutul este promotorul farmacogeneticii si asta permite adaptarea tratamentului pentru fiecare pacient.

Prof. dr. Streinu Cercel a mentionat ca a achizitionat si un echipament de pirosecventiere care face determinari de mutatii punctiforme la nivel de genom.

"Genomul iti da anumite spoturi pe aparat, unele dintre ele sunt la gramada, pirosecventierea ia fiecare nucleotid in parte si il masoara daca sunt mutatii in bolile virale. Daca ai mutatii stii ca nu poti sa-i dai medicamentul respectiv" a mai spus medicul.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Farmacogenetica_-un-nou-capitol-existent-la-nivel-mondial_17043/

lauff lautf laurf