Imprimare

MS a cerut activarea planurilor pentru zile caniculare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ziua de azi a fost descrisa de catre reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie drept cea mai calduroasa de pana acum, temperaturile depasind 34 de grade Celsius. Avand in vedere ca toata saptamana a fost una caniculara, reprezentantii Minsiterului Sanatatatii au cerut activarea planurilor de masuri pentru zile caniculare.

„Ministerul Sanatatii a solicitat directiilor de sanatate publica, serviciilor de ambulanta si unitatilor de primiri urgente activarea planurilor de masuri pentru zilele caniculare, astfel incat riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate sa poata fi reduse”, a declarat intr-o conferinta de presa conf.dr. Alexandru Rafila, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Reprezentantul Ministerului a cerut serviciilor de ambulanta alertarea echipajelor si suplimentarea acestora, acolo unde numarul solicitarilor este in crestere.

Directiile de sanatate publica trebuie sa colaboreze cu autoritatile locale pentru amenajarea punctelor de asistenta a populatiei in caz de nevoie. Pentru acest demers, in cadrul primariilor, a farmaciilor, in dispensare, scoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate si marcate spatii cu aer conditionat unde se poate distribui apa populatiei.

De asemenea, directiile de sanatate publica vor trebuie sa verifice conditiile de asigurare a asistentei medicale in unitatile sanitare: asigurarea stocurilor de medicamente de urgenta, in special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de canicula, functionalitatea generatoarelor de rezerva, asigurarea rezervelor de apa proprii ale unitatilor sanitare.

Peste 6.000 de solicitari la ambulanta si SMURD

In ultimele 24 de ore, la nivel national s-au inregistrat peste 6.000 de apeluri telefonice la serviciile de ambulanta si SMURD, iar numarul persoanelor cazute in strada se ridica la 169.

Numai la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov au fost peste 1.200 de solicitari in ultimele 24 de ore. Unitatea lucreaza cu intreaga capacitate a turelor.

"La nivelul Serviciului de Ambulanta, in ultimele 24 de ore s-au inregistrat si s-au efectuat 1.289 de solicitari, dintre care 734 au fost pentru urgente de cod galben si cod rosu. Se inregistreaza o crestere cu un procent de 5% a numarului de solicitari fata de ziua precedenta. Dintre persoanele care ar fi putut sa sufere din cauza caldurii sunt 76 de solicitari pentru persoane cazute in strada sau cu lipotimii in locuri publice. Serviciul de Ambulanta s-a asigurat pentru urmatoarea perioada prin folosirea la capacitate maxima a intregului parc auto cu aer conditionat. Se lucreaza cu intreaga capacitate a turelor. S-au sistat recuperarile si se cheama de acasa personal in functie de modul in care evolueaza solicitarile", a declarata intr-o conferinta de presa dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, citata de Agerpres.

Mai exact, incepand de miercuri, au fost aduse din turele libere noua echipaje pe tura de zi.

Si seful SMURD Bucuresti-Ilfov, dr. Bogdan Oprita, sustine ca "se actioneaza cu toate echipajele de prim ajutor si unitatile de terapie intensiva mobila la nivelul municipiului Bucuresti si al judetului Ilfov, iar personalul medical care deserveste aceste unitati de terapie intensiva mobila este la capacitate. In aceasta perioada nu se vor da turele libere nici pentru asistenti si nici pentru medici si este stabilit foarte bine graficul de alertare la domiciliu, daca situatia o va impune".

Pentru prevenirea incidentelor provocate de temperaturi extreme, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18, sa consume multe lichide, fructe si legume si sa evite consumul bauturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS-a-cerut-activarea-planurilor-pentru-zile-caniculare_17063/

lauff lautf laurf