Imprimare

CNAS: Medicii nu trebuie sa cumpere o anumita marca de cititoare de coduri

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii prescriptori si farmacistii nu sunt nevoiti sa achizitioneze o anumita marca de cititoare de coduri 2D. Singura conditie impusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) este ca modelul sa suporte utilizarea standardului international DataMatrix.

"Sistemul Informatic pentru Reteta Electronica este un sistem deschis, bazat pe standarde internationale publice. Acest sistem nu impune o anumita solutie tehnica hardware pentru realizarea inscriptionarii si a citirii codurilor de bare 2D. CNAS si dezvoltatorul solutiei informatice reteta electronica nu au recomandat si nu recomanda vreo marca anume de cititor de bare 2D sau o anume marca pentru echipamentul informatic necesar furnizorului de servicii medicale si de medicamente", au declarat reprezentantii CNAS.

Drept urmare, fiecare farmacie poate utiliza orice model disponibil pe piata. Referitor la aplicatiile destinate farmaciilor, avizele acordate de CNAS pentru aplicatiile de farmacie acordate pana in 2006 nu mai sunt valabile incepand cu intrarea in exploatare a SIUI. Astfel, farmaciile pot opta pentru oricare aplicatie disponibila pe piata.

"CNAS nu are insa nici o raspundere fata de comportamentul si rezultatele aplicatiilor de pe piata utilizate de farmacii", mai precizeaza reprezentantii institutiei.

Cititoarele, achizitionate din bugetul propriu

Medicii de familie vor trebui sa-si cumpere din buzunarul propriu cititoarele de carduri de sanatate, dupa cum prevede un ordin publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 25 din 11 ianuarie 2011.

"Un astfel de aparat ne-ar costa in jur de 500 de euro, iar bugetul nostru lunar este si sub 4.000 de lei", a declarat pentru PaginaMedicala.ro, Grigore Hanta, presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea.

Reamintim ca la inceputul acestei saptamani, medicii si farmacistii participa la programe de instruire privind reteta electronica, programe derulate de catre directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate.

Presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tanasescu, a declarat pentru PaginaMedicala.ro ca desi cele doua saptamani nu sunt suficiente pentru ca medicii de familie sa se puna la punct cu noua modalitate de lucru, in decursul acestui an vor fi depistate eventualele disfunctionalitati ale programului informatic.

"Noi nu respingem reteta electronica, dar ea nu ne va ajuta cu absolut nimic in activitatea de fiecare zi. Oricum lucram in softuri de cabinet, oricum scriem in imprimanta retetele, acum este vorba de a face efortul suplimentar de a le urca in sistemul informatic unic integrat (SIUI), care va fi modificat. Si sigur ca depindem in plus de un abonament la internet si de o functionare ireprosabila a internetului de banda larga, dar si de functionarea ireprosabila a SIUI-ului", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Rodica Tanasescu, presedinta SNMF.

Sistemul de prescriere electronic va deveni obligatoriu incepand cu luna ianuarie 2013.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CNAS_-Medicii-nu-trebuie-sa-cumpere-o-anumita-marca-de-cititoare-de-coduri_17061/

lauff lautf laurf