Imprimare

Studenti, medici rezidenti si medici de familie, instruiti in alimentatia copilului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 40 de studenti, medici rezidenti si medici de familie au participat, weekend-ul trecut la cursul „Cand hrana devine un pericol pentru copil”. Sesiunea de instruire a fost sustinuta de catre doi dintre cei mai importanti medici pediatri din judetul Constanta: conf.univ.dr. Cristina-Maria Mihai si dr. Adriana Luminita Balasa.

Au fost prezentate informatii la zi precum si studii de caz legate de: principiile moderne de diversificare a alimentatiei la sugar, tulburarile de nutritie cu exces ponderal, alergia la proteinele laptelui de vaca, intoleranta la gluten sau noile ghiduri privind mentinerea unui stil de viata sanatos.

„Este al III-lea an in care evenimentul este organizat de voluntarii nostri, cred ca putem vorbi deja de o traditie Sweet Land. Pregatirea tinerelor cadre medicale alaturi de dezvoltarea voluntariatul in randul tinerilor cu diabet zaharat, unde derulam proiectul Sweet Horizon, constituie prioritatile asociatiei noastre”, a declarat Liliana Moldoveanu, presedintele Asociatiei copiilor si tinerilor cu diabet Sweet Land, organizatorul cursului.

Pediatrii recomanda doar laptele de san in primele 6 luni de viata ale copilului

In ceea ce priveste diversificarea alimentatiei la sugar, se consdiera in pana la 4-6 luni de viata, laptele de san este suficient pentru cresterea staturo-ponderala normala.

Desi pediatrii sunt de acord in ceea ce priveste neintroducerea altor alimente pana la varsta de 4-6 luni a sugarului, matusile si bunicii, care detin informatii din anii 1960 si 1970, sugereaza introducerea alimentelor din timp.

50% din copiii cu alergii alimentare dezvolta toleranta

Cu toate ca alergiile nu pot fi vindecate, aprope jumatate din copiii mai mici de 3 ani cu alergii alimentare dezvolta toleranta. In plus, 95% din cei cu alergie la proteinele din laptele de vaca dezvolta toleranta pana la varsta de 3 ani.

Laptele de vaca este alimentul cel mai alergenic in randul copiilor. Alergia la proteinele din laptele de vaca afecteaza 2-7,5% copii. Daca sugarul alaptat are diaree recurenta, varsaturi si meteorism dupa ce mama a consumat lapte sau produse lactate, acestea ar trebui eliminate din alimentatie pentru a ameliora simptomele sugarului. Sugarilor alimentati artificial li se recomanda o formula de lapte bazata pe proteine hidrolizate sau aminoacizi, dupa confirmarea diagnosticului.

Pe langa notiunile de mai sus, participantii la curs au avut acces si la informatii de actualitate privind modul de diagnostic si tratament al intolerantei la gluten, sfaturi alimentare si indrumari pe care sa le ofere unei persoane cu intoleranta la gluten. De asemenea, pe parcusul cursului, au fost furnizate si informatii privind dezvoltarea un stil de viata sanatos cu o alimentatie echilibrata si activitate fizica constanta.

Totodata, medicii prezenti la sesiunea de formare, organizata in n parteneriat cu Asociatia Studentilor Medicinisti si a Tinerilor Medici, Universitatea Ovidius prin Facultatea de Medicina si Colegiul Medicilor Constanta, au primit si puncte EMC.

Asociatia Sweet Land Constanta face parte din Federatia Asociatiilor Persoanelor cu Diabet Zaharat din Romania si este o organizatie nonguvernamentala, nonprofit, infiintata in anul 2008. Echipa sa numara 138 de membri: copii si tineri insulinodependenti din judetul Constanta, parinti, cadre medicale, elevi, studenti voluntari si jurnalisti.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studenti_-medici-rezidenti-si-medici-de-familie_-instruiti-in-alimentatia-copilului_17070/

lauff lautf laurf