Imprimare

Desfiintarea Institutului Inimii Tg. Mures a afectat activitatea de transplat si soarta pacientilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Lucrurile nu merg asa cum ar trebui in ceea ce priveste transplantul de cord din Romania. In primul rand, situatia se datoreaza numarul extrem de mic de donatori. Pe langa asta, poate cel mai important, este ca o unitate de performanta din tara noastra a fost desfiintata. Este vorba despre Institutul de BoliCardiovasculare si Transplant din Targu Mures, inchis anul trecut de catre fostul ministru Attila Cseke.

"In anul care a trecut nu s-a facut niciun transplant, deci evident influenteaza viata bolnavilor. Avem o lista de receptori care s-a rarit foarte mult intrucat pacientii au decedat. Chiar si in trecut era foarte neplacut cand aparea din cand in cand cate un donator, sunai familia sa chemi receptorul pentru transplant si familia iti spunea ca a decedat", a declarat intr-un interviu video acordat publicatiei PaginaMedicala.ro, prof.dr. Radu Deac, autorul primului transplant de inima din Romania si cel care a pus bazele IBCvT Targu Mures.

Activitatea de transplant de cord se realiza greoi chiar si inainte de comasarea Institutului cu Spitalul Clinic de Urgenta Targu Mures, din cauza numarului mic de donatori. Ea a fost practic stopata prin decizia reorganizarii unitatii medicale.

"Nu exista nicio alta institutie in tara la ora actuala care sa faca transplant (de cord, n. red.), aceasta a fost ultima. Evident, din pacientii care erau pe lista de asteptare au decedat multi si, permiteti-mi sa pastrez confidential numarul lor, pentru ca nu este un titlu de glorie pentru aceasta tara si nici pentru sistem", ne-a explicat prof. Radu Deac.

Chiar daca autoritatile si-au argumentat hotararea prin faptul ca astfel se va crea prima structura complet functionala ca Spital de Urgenta de nivel I din tara, fondatorul Institutului crede si stie ca decizia a avut la baza motive politice. "Aceste masuri organizatorice au fost luate pe criterii politice. Nu exista niciun argument medical, organizatoric, administrativ sau financiar pentru care Institutul sa fi fost desfiintat. Mai mult, este singurul institut din cele sapte existente in Romania care a fost desfiintat", a mai adaugat chirurgul cardiac.

Redeschiderea Institutului, promisa de Ponta, asteptata cu sufletul la gura

Premierul Victor Ponta a promis reinfiintarea unitatii medicale inca din prima zi dupa instalarea noului Guvern. Acum, prof. Deac asteapta ca acesta sa se tina de cuvant. "Sigur ca intelegem ca sunt prioritati de guvernare mult mai importante, dar si aceasta este importanta, intrucat influenteaza viata oamenilor", sustine prof.dr. Radu Deac.

Chirurgul are la activ 10.000 de operatii pe cord deschis, 5.000 de interventii pe cord inchis si 35 de transplanturi. Acesta este bilantul celui care este considerat cel mai important chirurg cardiac al ultimilor doua decenii si al carui cuvant in domeniul transplantului de cord conteaza si trebuie sa i se dea ascultare.

Desi s-a pensionat in actombrie 2010, el nu a incetat niciodata sa lupte pentru Institutul Inimii din Targu Mures, pe care il considera ca si copilul sau. Ba mai mult, chirurgul cardiac nu se va opri pana cand unitatea nu va fi redeschisa.

Medicii si pacientii s-a impotrivit comasarii inca de la bun inceput

Reprezentantilor Ministerului Sanatatii au anuntat inca de la sfarsitul anului 2010 ca doresc comasarea Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures cu Spitalul Clinic de Urgenta Targu Mures. Decizia nu a fost primita deloc bine de catre specialistii din domeniul sanitar.

"Este cea mai activa unitate din tara, este singura unitate care are o sectie specializata la copii mici, la sugari nou nascuti. In momentul in care a ajuns la varful performantei este desfiintata printr-o simpla hotarare de Guvern, fara sa fie consultati specialistii, sa fim intrebati sau sa avem parte de un control care sa evalueze unitatea. Mi se pare nepotrivit", declara in acea perioada fondatorul Institutului.

Si seful Clinicii de Chirurgie Cardiaca Pediatrica din cadrul IUBCvT Targu-Mures, conf dr. Horatiu Suciu, a fost uimit de hotararea Ministerului: "este ciudat sa desfiintezi ceva ce merge bine. Este absurd sa desfiintezi o unitate de elita".

Atat profesionistii din domeniu, cat si pacientii au lansat numeroase petitii on-line prin care cereau renuntarea la decizia comasarii. Mai mult, peste 60.000 de romani au semnat ca sunt impotriva comasarii.

Iata cateva mesaje ale membrilor comunitatii PaginaMedicala.ro privind decizia comasarii Institutului:

Nicoleta spunea in decembrie 2010: "Daca ceva ce functioneaza foarte bine este modificat, cei care doresc acest lucru sunt ori inconstienti ori aserviti unei puteri straine si au ca interes distrugerea poporului roman. NU doresc ca Institutul Inimii din Targu-Mures sa se desfiinteze ori sa se comaseze".

Si medicul Adrian Cacovean, specialist in chirurgie vasculara la Spitalul Judetean de Urgenta Valcea, s-a aratat impotriva comasarii Institutului: "Este ciudat cum lipsa prin pensionare a unui conducator, care se tinea mai tare decat Domnul Profesor Ioan Pop De Popa, are astfel de urmari. O sa se simta aceste lucruri peste tot, chiar si la Fundeni si pe oriunde au trebuit sa plece prin alte meleaguri oameni cu inalta pregatire (vezi cazul domnului doctor Sandica, care a ajuns cel mai tare chirurg cardiac pediatru din lume, dar la Fundeni nu a avut loc, nici macar la Iasi si ma opresc aici)".

Totodata, in luna februarie a anului trecut, medicii de la IBCvT din Targu Mures au realizat al patrulea transplant de inima din 2011. Ei sperau ca prin performanta inregistrata sa arate Ministerului Sanatatii ca Institutul nu trebuie comasat cu un alt spital, insa nici acest lucru nu a induplecat autoritatile.

Echipa de medici de la Targu Mures a inceput transplantul pe animal in 1964

...

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Desfiintarea-Institutului-Inimii-Tg.-Mures-a-afectat-activitatea-de-transplat-si-soarta-pacientilor_17059/

lauff lautf laurf