3 medicamente oncologice ajung marti in 4 spitale din tara
Trei dintre medicamentele oncologice cu disfunctionalitati in aprovizionare vor ajunte marti, 26 iunie, in spitalele din Romania. Anuntul vine din partea Ministerului Sanatatii, care a fost instiintat de catre compania Nationala Unifarm SA.
Mai exact, vor fi distrinuite 400 de cutii a cate 200 de comprimate/flacon de medicamentele cu substantele active METHOTREXATE forma orala, comprimate 2,5 mg, 600 de flacoane de DACARBAZINUM solutie injectabila flacon 200 mg, precum si 800 de cutii a cate un flacon de DAUNORUBICINUM solutie injectabila.
Medicamentele vor fi directionate catre 4 unitati sanitare si anume: Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucuresti, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” din Cluj Napoca, Spitalul de Copii Sf. Maria Iasi si Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii Marie Curie Bucuresti, in conformitate cu solicitarile acestor unitati.
Cele trei produse fac parte din donatia de medicamente pe care firma Sanofi-Aventis Romania o face in baza ordinului de ministru 456/2012.
Reamintim ca ministrul Vasile Cepoi a promis ca citostaticele vor reveni in spitalele din Romania, in cadrul celei de-a doua editii a Conferintei Nationale a Pacientilor, cand a discutat cu conf.univ.dr. Monica Dragomir, sefa sectiei de Oncologie pediatrica dinc adrul IOB. Medicul specialist i-a explicat sefului Sanatatii ca oncopediatria romaneasca are mari probleme in ceea ce priveste accesul copiilor la investigatii moderne si in ceea ce priveste lipsa personalului medical. Asta in conditiile in care sumele care ar putea sa rezolve toate investigatiile gratuite, tot tratamentul la copil sunt infime fata de sumele care sunt vehiculate in sistemul sanitar.
De exemplu, "unul din tratamentele care se aproba prin dosarele depuse la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru cancerul de san, pentru cancerele renale valoreaza cateva mii de euro pe luna. In cancerul la copil, cateva mii de euro ar insemna tratamentul cu un medicament pe tot anul pentru toti copiii", sustine conf.univ.dr. Monica Dragomir.
Problematica aprovizionarii cu medicamente din tara noastra a fost prezentata de catre dr. Vasile Cepoi la reuniunea ministrilor sanatatii din Uniunea Europeana care s-a desfasurat in perioada 21-22 iunie 2012 la Luxemburg.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro