Imprimare

Studiu olandez controversat privind crearea in laborator a unui virus mutant H5N1

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un studiu olandez privind crearea in laborator a unui virus mutant al gripei aviare H5N1 care se transmite cu usurinta intre mamifere a fost publicat in revista americana Science. Asta dupa o controversa privind riscurile legate de un atac bioterorist in cazul publicarii materialului, informeaza Agerpres.

La sfarsitul anului 2011, ca si in cazul acestui studiu olandez, publicarea cercetarilor americane cu aceleasi rezultate a fost de asemenea blocata de catre Biroul National de stiinta pentru Biosecuritate (NSABB). Studiul american a fost publicat apoi la inceputul lunii mai in revista britanica Nature.

NSABB a fost de acord, in cele din urma, la 30 martie ca cele doua studii sa fie facute publice dupa o noua examinare de catre comunitatea stiintifica din Europa. De asemenea, cele doua echipe de cercetare au fost de acord in mod voluntar sa-si suspende activitatea, un moratoriu fiind inca in vigoare. Discutii sunt in curs de desfasurare pentru incheierea moratoriului.

Virusul H5N1, prezent in special la pasarile de curte si cele salbatice, este periculos pentru om, cu o rata de mortalitate de 60%, insa nu a provocat de la aparitia sa, in 2003, decat 350 de decese pentru ca se transmite foarte greu la oameni.

Acum, dupa publicarea celor doua studii, "oamenii de stiinta din intreaga lume pot, plecand de la aceste date, sa avanseze in intelegerea acestui virus, care este esentiala pentru dezvoltarea unei mai bune aparari" impotriva unei pandemii, sustine Bruce Alberts, redactorul sef al revistei Science.

Cercetarile, finantate de Institutul american pentru sanatate, incearca sa determine daca H5N1 ar putea suferi mutatii care i-ar permite sa se transmita pe calea aerului intre oameni.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu-olandez-controversat-privind-crearea-in-laborator-a-unui-virus-mutant-H5N1_17056/

lauff lautf laurf