Arafat: Programul de infarct functioneaza. Mai are nevoie de niste reglaje fine!
Romanii care sufera un infarct nu ajung in timp util la spital. In cele mai multe situatii, vorbim de un timp pierdut de pacient care variaza de la trei la sase ore. Conform statisticilor, in primele trei-patru ore de la infarct au loc 50% dintre decese.
Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie au lansat o noua campanie "Actioneaza acum. Salveaza o viata" ce isi propune reducerea mortalitatii si a polisibilelor complicatii cauzate de infarctul miocardic acut, prin incurajarea publicului de a actiona corect pentru salvarea vietii lor si a celor din jur.
"Pacientul solicita prea tarziu serviciile medicale de urgenta, in conditiile in care ideal ar fi sa ajunga la spital in prima ora dupa ce a suferit un infarct. Daca in anul 2010 puteam vorbi despre inexistenta retelei de infarct in Romania, in prezent avem 10 centre pentru tratamentul infarctului. Urmeaza sa se inaugureze un al 11-lea astfel de centru in Oradea", a declarat prof. dr. Dan Deleanu de la Institutul C.C. Iliescu din Capitala.
In anul 2011 au fost efectuate 4690 de angioplastii primare
In cele 10 centre se lucreaza foarte mult, motiv pentru care o parte dintre angiografe au un timp lung de exploatare. Evident, medicii spera ca acestea sa functioneze in continuare, desi necesarul ar fi mult mai mare.
"Ar trebui sa existe macar un asemenea centru pe judet. De la Bucuresti la Timisoara nu exista niciunul, nici de la Bucuresti la Constanta. Este o zona foarte intinsa, neacoperita. Dar si daca am beneficia de aparatura necesara, nu avem doctorii necesari. Programul de competenta in cardiologie interventionala dureaza doi ani de zile", a tinut sa precizeze fostul presedinte al Societatii Romane de Cardiologie.
Potrivit medicului, in anul 2011 au fost efectuate 4690 de angioplastii primare, in conditiile in care in 2008 numarul acestora a fost de 600.
"Vorbim de o crestere semnificativa. Avem aproximativ 200 de angioplastii la 1 milion de locuitori. In Romania ne confruntam cu doua tipuri de intarzieri - una este consecinta a sistemului medical, cealalalta si, cea mai importanta, este legata de timpul pierdut de pacient", a continuat prof. Deleanu.
Dr. Tatu-Chitoiu: "Mortalitatea prin infarct de miocard a inceput sa scada"
Statisticile arata ca 9% din timp se pierde pe ambulanta, in timp ce 30% se pierde in spital. "Pacientii, atunci cand simt durere in piept, se gandesc la orice numai la infarct nu", a explicat dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele ales al Societatii Romane de Cardiologie.
Medicul, care este si coordonatorul registrului national de infarct, Ro-Stemi, sustine ca programul national de infarct a necesitat un mare efort din partea medicilor si a autoritatilor, comparativ cu ce s-a intamplat in tarile vecine noua.
"Mortalitatea prin infarct de miocard a inceput sa scada. Impactul a aparut abia dupa a doua jumatate a anului 2011", a completat dr. Tatu-Chitoiu, adaugand ca varsta celor care sufera un infarct a ramas constanta de-a lungul timpului. Cu toate acestea, exista variatii mari in ceea ce priveste barbatii (58 - 59 ani) si femeile (68 - 69 ani). Factorul esential in cazul acestora din urma este tigarea.
Program de training pentru tinerii medici interventionisti
Ministerul Sanatatii sprijina campania derulata de Fundatia Romana a Inimii si Societate Romana de Cardiologie. Desi probleme de finantare ale programului de infarct exista, neconcordantele de finantare se pare ca au fost la sfarsitul anului 2011, dat fiind faptul ca numarul pacientilor tratati a fost mai mare decat au anticipat specialistii.
"Initiativa este foarte binevenita. Trebuie sa scurtam timpul de reactie de la debutul infarctului si pana in momentul in care pacientul apeleaza serviciul 112. Multi ajung la spital in stop cardio-respirator. Fiecare minut conteaaza! Serviciul de asistenta medicala de urgenta este foarte complex: avem ambulante, avem SMURD, avem elicopterele, avem sistemul de telemedicina care ne este extrem de util", a declarat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, care a adaugat ca "programul de infarct functioneaza, desi ii mai trebuie niste reglaje fine".
Campania "Actioneaza acum. Salveaza o viata" dureaza doi ani. In cadrul acesteia, va exista si un program de training pentru tinerii interventionisti, dat fiind numarul mic de specialisti care activeaza in domeniu.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro