Imprimare

Transplantul este o solutie ieftina si eficienta de a salva vieti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reteaua de coordonatori din cadrul Programului National de Transplant trebuie extinsa, intrucat in prezent avem doar 6 astfel de specialisti, un numar mult prea mic. Ministerul Sanatatii a mentionat in cadrul unei intalniri cu parintele transplantologiei internationale ca institutia pe care o conduce va face tot posibilul pentru adoptarea unor masuri de dezvoltare a retelei de transplant in sistemul medical romanesc.

“Transplantul reprezinta, de multe ori, o solutie mai ieftina si mai eficienta decat alte terapii si sunt de acord ca acest domeniu trebuie sa se dezvolte mai mult in tara noastra. De altfel, am fost un sustinator al domeniului inca din 2003 cand activam ca secretar de stat in minister. Motivul pentru care inca mai avem liste de asteptare la transplant nu este legat de fonduri, care sunt suficiente in programul national, cat mai ales de mentalitatea inca neschimbata in randul multor medici, dar si a populatiei”, a declarat dr. Vasile Cepoi.

Pe de alta parte, reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant sustin ca stam bine in ceea ce priveste obtinerea acordului familiilor pentru donarea de organe. Ne impotmolim, insa, la identificarea pacientilor aflati in moarte cerebrala.

"In primul rand, trebuie sa identificam mult mai multi pacienti care ajung in moarte cerebrala si asta este cea mai mare problema. Ea ar putea fi rezolvata si printr-o modificare legislativa, pentru ca depinde si cum se face salarizarea persoanelor care lucreaza in sistemul de transplant. Pe de o parte, este o varianta cresterea salarizarii, iar pe de alta parte trebuie sa gasim o solutie prin care sa salarizam personalul medical", a precizat dr. Dan Luscalov, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant.

Cu alte cuvinte, medicii anestezisti trebuie motivati pentru a se implica mai mult in activitatea de transplant.

"Aici este veriga slaba si aici sistemul trebuie sa faca mai mult. Prof. Delmonico spune ca medicul de ATI are obligatia sa anunte cazul de moarte cerebrala. Noi spunem ca medicul anestezist are responsabilitatea de a face acest lucru. Facem un apel colegial catre ei de a se implica mai mult in activitatea de transplant si donare de organe", a precizat prof. dr. Irinel Popescu, cu ocazia Zilei Nationale a Transplantului in Romania.

De exemplu, daca ar exista macar 10 donatori de organe, tesuturi sau celule la milionul de locuitori, ei ar constitui o baza de 200 de donatori pe an, salvand mii de vieti, avand in vedere faptul ca specialistii dispun, in anumite cazuri, si de posibilitatea prelevarii multi-organ sau multi-tesut de la acelasi donator.

Pasi importanti pentru cresterea numarul de donatori

In opinia reprezentantilor Agentiei Nationale de Transplant, trebuie facuti cativa pasi pentru a stimula prelevarea de organe si, implicit, cresterea numarului transplanturilor in tara noastra. Asta pentru ca viata unui pacient dupa transplant este mult mai buna.

Un prim pas il reprezinta cresterea numarului de coordonatori de transplant, care in prezent este de 6. "Ar trebui sa existe macar unul in fiecare spital judetean", considera dr. Dan Luscalov.

In continuare, medicii anestezisti trebuie convinsi ca activitatea de transplant se poate face numai cu ajutorul lor pentru ca ei sunt primii care iau contactul cu pacientii aflati in moarte cerebrala.

Nu in ultimul rand, este nevoie si de modificarea cadrului legislativ, care in momentul de fata este in desfasurare.

Masurile amintite mai sus ar scurta lista de asteptare pentru un trasnplant, care in momentul de fata, pentru transplantul hepatic depaseste 380 de pacienti, in conditiile in care in 2011 s-au realizat 65 de astfel de interventii. In ceea ce priveste transplantul de rinichi, aproximativ 2500 de romani asteapta donatori, anul trecut efectuandu-se 220 de transplanturi renale.

Prea putine transplanturi in Romania

Pana in prezent, in Romania s-au efectuat peste 2.500 de transplanturi renale (in centrele universitare Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta si Oradea), peste 350 de transplanturi hepatice in Institutul Clinic Fundeni, peste 500 de transplanturi medulare, peste 50 de transplanturi cardiace, precum si cateva mii de transplanturi tisulare. Odata cu infiintarea Agentiei Nationale de Transplant, s-a inregistrat o crestere constanta, cu 25-30% anual, a numarului de proceduri de transplant de organe si tesuturi efectuate in Romania.

Primele incercari de transplant de organe in Romania dateaza inca de la inceputul secolului XX si se datoreaza doctorului Florescu care, lucrand in cadrul laboratorului de chirurgie experimentala al Facultatii de Medicina din Bucuresti, a efectuat mai multe transplanturi experimentale de rinichi.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Transplantul-este-o-solutie-ieftina-si-eficienta-de-a-salva-vieti_17054/

lauff lautf laurf