Imprimare

UE risca sa-si piarda influenta globala in domeniul farmaceutic in favoarea SUA

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Europa risca sa-si piarda influenta globala in domeniul farmaceutic in favoarea SUA si a Asiei daca guvernele nu renunta la scaderea preturilor la medicamente si nu adopta o politica care sa recompenseze inovatia, a avertizat industria medicamentelor, intr-o scrisoare adresata liderilor politici inaintea summitului UE din aceasta saptamana, informeaza Agerpres.

"Afacerile curente - politicile de ingradire a costurilor, care creeaza distorsiuni ale pietei - vor face ca investitiile sa se mute in alta parte si vor condamna Europa la un declin treptat, la rangul al doilea al noii ordini globale", a scris Sir Andrew Witty, presedintele Federatiei Europene a Industriilor si Asociatiilor Farmaceutice (FEIAF).

Acesta si-a exprimat in scrisoare "ingrijorari semnificative" privind o focalizare pe termen scurt asupra reducerii costurilor, care submineaza vanzarile si genereaza lipsa de medicamente pentru pacienti.

Sanofi, Pfizer, GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Novartis si Merck Serono si-au redus toate structurile si personalul in Europa, in ultimele luni, in timp ce au transferat investitiile in cercetare in locuri precum Boston si Shanghai.

Sectorul farmaceutic si-a aratat disponibilitatea de a ajuta guvernele

Witty a declarat ca sectorul farmaceutic si-a aratat disponibilitatea de a ajuta guvernele care se confrunta cu probleme de finantare. El a estimat ca sectorul a absorbit reduceri de preturi si discounturi in Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania, in valoare totala de peste 7 miliarde de euro in perioada 2010-2011, sau peste 8% din cifra de afaceri pe aceste piete.

El si-a exprimat insa ingrijorarea ca alte guverne mai putin afectate de actuala criza financiara - din Europa si dincolo de ea - si-au redus automat preturile, de asemenea, ca raspuns, creand un impact mult mai mare asupra industriei.

"Exista un risc real de intrerupere a aprovizionarii in mai multe tari", a avertizat el.

Industria a luptat mult timp impotriva unui astfel de "comert paralel" in cadrul UE, argumentand ca va putea sa faca o diferentiere in Europa, astfel incat preturile sa reflecte mai strans capacitatea de a plati a tarilor.

Membrii EFPIA cheltuiesc 28 de miliarde de euro pe an pentru cercetare

Dar hotarari judecatoresti succesive au sustinut ca comertul este legal iar Directoratul General pentru Concurenta al UE a inceput recent noi investigatii cu privire la eforturile Spaniei de a oferi reduceri la vanzarile de medicamente destinate utilizarii in sistemul de sanatate al tarii de la preturile mai mari destinate sa limiteze exporturile.

Sir Andrew a afirmat ca produsele farmaceutice nu numai ca au ajutat la existenta unei populatii si forte productive sanatoase, dar au asigurat investitii in cercetarea universitara si pentru intreprinderile mici.

EFPIA spune ca membrii sai cheltuiesc 28 de miliarde de euro pe an pentru cercetare, ofera 660.000 de locuri de munca in mod direct si genereaza un excedent al balantei comerciale a UE de 48,3 miliarde de euro.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/UE-risca-sa-si-piarda-influenta-globala-in-domeniul-farmaceutic-in-favoarea-SUA_17078/

lauff lautf laurf