Imprimare

Tratamente anti-depresie, din ghiocei sud-africani si narcise galbene

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Compusii din doua specii sud-africane de ghiocei si de narcise galbene ar putea sta la baza viitoarelor tratamente impotriva depresiei. Cel putin asa sustin cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga, citati de adevarul.ro.

Oamenii de stiinta danezi au observat ca unele substante din speciile Crinum si Cyrtanthus pot trece de bariera proteica de la nivelul creierului, actionand asemenea unor neurotransmitatori.

„Am examinat diversi compusi prin prisma influentei pe care o exercita asupra proteinelor ce transporta substante la nivel cerebral. Am observat ca o serie de compusi din aceste plante reusesc sa se furiseze, pur si simplu, prin acea bariera proteica", a explicat, pentru „Jurnalul de Farmacie si de Farmacologie", prof. Birger Brodin.

Descoperirea este importanta in contextul in care noua din zece substante nu pot traversa bariera proteica de la nivel cerebral, iar multe dintre tratamente nu sunt eficiente tocmai din aceasta cauza. Compusii descoperiti ar putea fi folositi pentru a permite substantelor active din medicamente sa ajunga exact in zonele cerebrale unde este nevoie.

„Studiile pe substante extrase din natura sunt o valoroasa sursa de inspiratie pentru noi, oferindu-ne informatii pe care apoi sa le adaptam altor contexte. Insa cercetarile sunt de-abia la inceput si va fi nevoie de timp pana cand vom obtine practic niste medicamente", a concluzionat prof. Brodin.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tratamente-anti-depresie_-din-ghiocei-sud-africani-si-narcise-galbene_17080/

lauff lautf laurf