Imprimare

Medicii trebuie sa prezinte pacientelor toate metodele contraceptive disponibile

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un numar foarte mare de femei sunt gresit informate in legatura cu metodele de folosire a contraceptivelor, arata rezultatele unui studiu online, realizat la nivel international. Cercetarea a fost prezentata in cadrul celei de-a XII-a editii a Congresului European al Societatii Contraceptiei si al Sanatatii Reproducerii, desfasurat la Atena.

Cercetarea care a inclus 4.199 de femei cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani mai arata ca cele mai multe dintre femeile intervievate ar schimba ceva referitor la metoda lor contraceptiva. Cu toate acestea, doar cateva s-au interesat si de existenta altor metode contraceptive in momentul in care au mers la medicul specialist.

“Femeile, impreuna cu medicul lor specialist, trebuie sa ia in calcul stilul de viata al fiecareia atunci cand isi aleg metoda contraceptiva. Suntem responsabili, de asemenea, sa informam pacientele cu privire la toate metodele contraceptive si sa inlaturam ideile preconcepute”, a declarat dr. Diana Mansour, consultant in Ginecologie Comunitara si Sanatatea Reproducerii, sefa a sectiei de Sanatate Sexuala din cadrul Spitalului Newcastle, Anglia.

Un alt rezultat este ca putine femei folosesc metode contraceptive de lunga durata. Un motiv ar putea fi faptul ca mai mult de una din 4 femei (28%, 1.169 din 4.199 ) cred ca metodele contraceptive reversibile de lunga durata sunt permanente. In plus, 19% dintre persoanele intervievate considera ca metodele contraceptive de lunga durata necesita introducere chirurgicala in uter.

Pilula contraceptiva - cea mai des folosita metoda

44% dintre femeile care au participat la studiu sunt de parere ca pilula contraceptiva este metoda cel mai des folosita. Doar 21% dintre ele folosesc alta metoda contraceptiva (cu exceptia prezervativului). De asemenea, mai putin de 10% dintre persoanele intervievate folosesc metodele contraceptive cu actiune indelungata - injectiile hormonale, implanturile hormonale, dispozitive sau sisteme intrauterine.

Cu toate ca 76% dintre femeile care folosesc metode contraceptive afirma ca au discutat cu medicul lor despre stilul de viata pe care il adopta, doar jumatate sunt increzatoare ca specialistul a luat in considerare acest lucru atunci cand le-a prescris contraceptivul actual.

Doua treimi dintre femeile intervievate au discutat cu medicul specialist referitor la pilulele contraceptive, insa prea putine au fost informate cu privire la celelalte metode: plasturele hormonal – 18%, inelul vaginal – 16%, implantul hormonal – 13%, injectiile hormonale – 13%.

"Este important ca femeile sa primeasca informatii exacte despre optiunile lor, astfel incat, impreuna cu ajutorul medicului, sa poata gasi optiunea potrivita pentru situatia lor personala si sa stie cum sa foloseasca aceasta metoda cat mai eficient”, a declarat dr. Fabiola Beligotti, autorul principal al studiului.

Dintre cele aproximativ 2.000 de femei care folosesc pilula ca metoda contraceptiva, majoritatea ar schimba aceasta metoda. Mai exact, 30% dintreacestea ar schimba modul de administrare regulat.

Aproape jumatate dintre cele care folosesc metode intrauterine sau implanturile hormonale si un sfert dintre cele care folosesc pilula contraceptiva au afirmat ca nu ar schimba nimic referitor la metoda folosita.

Studiul online s-a desfasurat in noua tari.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-trebuie-sa-prezinte-pacientelor-toate-metodele-contraceptive-disponibile_17085/

lauff lautf laurf