Spirometria cu bilet de la medicul de familie este o investigatie curenta in Romania
De Ziua Mondiala a Spirometriei, Societatea Romana de Pneumologie a organizat o conferinta de presa in care a adus in discutie importanta spirometriilor pentru diagnosticarea timpurie si monitorizarea afectiunilor respiratorii.
In prezent, in Romania adresabilitatea catre spirometrii a crescut. Nu atat cat isi doresc medicii pneumologi, dar diferentele se vad. In orice caz, explica medicul Roxana Nemes, presedintele Sectiunii de Fiziopatologie Respiratorie din cadrul SRP, spirometria poate doar sa sustina un diagnostic, nu sa il puna. Astfel, spirometriile cu valori normale nu exclud diagnosticul de astm.
"Avem nevoie de un tehnician bine instruit. Spre exemplu, cea mai mare parte dintre pneumologi pot efectua spirometrii. Ei au posibilitatea sa se inscrie, de doua ori pe an la atestatele de studii complementare si, in urma examinarii, pot dobandi competente in efectuarea de spirometrii. La fel si alergologii", a declarat dr. Roxana Nemes.
In Romania medicii de familie nu pot efectua spirometrii
Medicii de familie, insa, nu pot efectua spirometrii, ci doar pot trimite pacientii catre institutiile competente. In sistemul public de sanatate, costul unei spirometrii este de 11 lei, in timp ce la privat este stabilit strict de catre fiecare furnizor in parte.
Potrivit prof. dr. Florin Mihaltan, al patrulea factor de risc pentru mortalitatea globala este inactivitatea fizica. Terapia in cazul bolilor pulmonare, care ucid patru milioane de oameni in lume este de doua feluri. In primul rand, vorbim de o terapie medicamentoasa. Aceasta este insa sustinuta de o terapie ce presupune reabilitarea pacientului, dupa cum a tinut sa puncteze presedintele SRP.
"Spirometria este instrumentul de baza care permite pneumologului sa depisteze si sa monitorizeze o multitudine de boli respiratorii. Desi nu este cunoscuta si nu are reputatia unei electrocardiograme, atat pentru pacient, cat si pentru medic, este extrem de utila deoarece pe de o parte permite aflarea varstei plamanului aflat intr-un impas din cauza suferintei respiratorii, iar pe de alta parte este o modalitate care ajuta la supravegherea impactului unui tratament", a declarat prof. dr. Florin Mihaltan.
Prof. Mihaltan: "Afectiunile pulmonare sunt subdiagnosticate!"
Specialistii estimeaza ca pana in 2020 din 68 de milioane de decese la nivel global, 11,9 vor avea ca si cauze bolile pulmonare. In Uniunea Europeana, costurile acestor afectiuni pulmonare ajung la peste 100 de milioane de euro pe an.
"Afectiunile pulmonare sunt subdiagnosticate. O problema in ceea ce priveste spirometriile este aceea ca pacientii vin si dispar. In orice caz, in Romania spirometria cu bilet de la medicul de familie este o investigatie curenta. Important este ca spirometriile sa fie in maini sanatoase. Mai precis, asistentele sa fie trainate, iar doctorii care le citesc sa o faca intr-un mod corect", a continuat prof. dr. Florin Mihaltan.
Medicul sustine ca in Romania spirometria nu este insa foarte accesibila. Spre exemplu, in lume chiar si medicul de familie poate sa faca spirometrii. Acestia chiar au in propriile cabinete spirometre, al caror pret a scazut foarte mult in ultimii ani.
Multe din bolile pulmonare pot fi prevenite sau pot fi controlate daca sunt detectate la timp. Numai 3% din cheltuielile de sanatate sunt investite in preventie, in timp ce alte 97% sunt investite in tratament. Numarl pacientilor care mor anual in urma bolilor pulmonare va inregistra o crestere intre 2012 si 2020 din cauza BPOC, cancerului pulmonar si TB.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro