Imprimare

Discutiile privind taxa clawback au esuat. Sute de medicamente ieftine ar putea iesi de pe piata

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Discutiile dintre producatorii de medicamente si reprezentantii Guvernului privind taxa de clawback au dat gres. Reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai Ministerului Finantelor Publice au respins orice propunere formulata de reprezentantii companiilor membre in Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), ignorand efectele economice si sociale extrem de grave pe care aceasta taxa le produce.

"Nu mai putem participa la discutii in care se aude o singura voce si in care singurul interes este cel financiar, ignorandu-se efectele economice si sociale deosebit de grave pe care aceasta taxa le produce. Cerem inca o data implicarea personala a Primului Ministru Victor Ponta si a Ministrului Finantelor Publice Florin Georgescu pentru deblocarea situatiei", a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.

Urmarea acestui esec o reprezinta riscul ca sute de medicamente ieftine sa dispara de pe piata. Producatorii de medicamente generice nu au alta solutie decat insolventa sau re-evaluarea portofoliului de produse, ceea ce inseamna ca sute de medicamente cu pret accesibil ar putea sa nu mai existe in farmaciile din tara.

"Aceste medicamente nu vor disparea maine din farmacii. In timp, exista riscul ca ele sa nu mai fie aduse in farmacii intrucat producatorii nu-si vor mai permite acest lucru. Potrivit legii, in cazul in care companiile farmaceutice nu-si platesc taxa, in termen de 180 de zile, produsele din portofoliile lor vor fi scoase de pe lista de compensate", a mai explicat Laurentiu Mihai.

Medicamente ca raniditina, ibuprofen, diazepam risca sa nu mai fie pe piata

La cererea reprezentantilor APMGR, compania de cercetari de piata Cegedim, a identificat primele 100 de medicamente care risca sa dispara de pe piata ca urmare a aplicarii taxei clawback in forma actuala. Printre ele se numara medicamente foarte utilizate precum Egilok, Enalapril, Digoxin, Metoclopramid, Captopril, Furosemid, Diazepam, Ibuprofen.

"Am analizat toate produsele cu preturi sub 25 de lei, care reprezinta 72% din volum si 21,6% din valoare. Cum problema este una sistemica, noi am realizat si un top 100 de DCI-uri la risc. In top 10 produse identificate de noi se numara egilok, analapril, metoclopramis, furosemid, diazepam, captopril, ibuprofen. In top 10 denumiri comerciale sunt produse clasice si este destul de ingrijorator sa vezi ca metoprolol, enalapril, amoxicillin, diclofenac, ibuprofen, ranitidin, alprazolam, nimesulid si metoclopramid, solutii de marca si de baza in tratamentul diverselor afectiuni, sunt expuse in acest fel", a explicat Petru Craciun, directorul general al comaniei Cegedim Romania.

Medicamentele identificate la risc de a nu mai fi pe piata farmaceutica romanesca sunt produse recomandate pentru toata gama de afectiuni, boli cardiovasculare, tub digestiv si sstemul nervos.

"Acestea sunt primele 100 cele mai vulnerabile. Mentionez ca in aceasta categorie exista peste 2.000 de produse, dintre care 1000 se afla in acest pericol", a mai adaugat Petru Craciun.

Lista celor 100 de medicamente aflata este anexata AICI.

Medicii de familie si pacientii sprijina producatorii

Taxa clawback se aplica producatorilor de medicamente inainte de plata medicamentelor la farmacii, ceea ce inseamna un cost suplimentar de finantare. Mai mult, taxa este vazuta de pacienti drept un instrument care duce la ingradirea accesului la tratamente.

"In Romania tot mai multe persoane mor din lipsa accesului la medicamente pentru ca nu-si mai permit sa le cumpere. Accesul limitat la medicamente nu face decat sa agraveze si mai mult situatia bolnavilor cronici din Romania si, in cele din urma, ii determina sa renunte al tratament. In ceea ce priveste acasta taxa clawback, o consideram nedreapta pentru ca pedepseste tot pacientul prin delistarea unor medicamente ieftine", a explicat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din Romania.

Producatorii se pot baza si pe sprijinul si sustinerea medicilor de familie.

“Medicii de familie, practicieni prin definitie, sunt ingrijorati ca ar putea fi posibil ca unele medicamente ieftine, dar strict necesare, sa dispara de pe piata. S-au mai intamplat asemenea fenomene in ultimii ani, iar pacientii au fost debusolati o buna perioada, fiind pusi in situatia de a-si intrerupe tratamentul necesar, sau platind mult mai mult pe alte produse echivalente. Credem ca aceste medicamente foarte ieftine, multe fara alternativa, ar trebui sa beneficieze de o legislatie care sa asigure stabilitatea lor pe piata farmaceutica”, este mesajul transmis de catre dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Acordul cu FMI, argumentul autoritatilor pentru mentinerea taxei in forma actuala

Principalul argument al Guvernului pentru mentinerea taxei in formula actuala este indeplinirea acordului cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Companiile membre APMGR au cerut celor doua institutii sa se pronunte public asupra mentinerii taxei clawback in forma actuala.

„Refuzam sa credem ca FMI si CE sustin o solutie care duce in mod clar la limitarea accesului romanilor la medicamente si la distrugerea industriei farmaceutice locale”, a precizat Laurentiu Mihai.

Producatorii de medicamente generice au cel mai mult de suferit de pe urma acestei taxe, in ciuda faptului ca au o contributie importanta la economia reala – in total, activitatile lor asigura 8.000 de locuri de munca in Romania si aduc o contributie insemnata la finantele publice prin impozite directe si indirecte. Intrarea in insolventa a acestor producatori inseamna sfarsitul industriei romanesti de medicamente.

...

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Discutiile-privind-taxa-clawback-au-esuat.-Sute-de-medicamente-ieftine-ar-putea-iesi-de-pe-piata_17082/

lauff lautf laurf