Imprimare

Medicii vor incheia contract cu spitalul nu conform legii salarizarii, ci conform Codului Muncii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Noul proiect de lege a sanatatii prevede autonomia manageriala si financiara a spitalelor, dar si faptul ca medicii nu vor mai fi bugetari, informeaza Agerpres.

Dezvaluirile referitoare la legea sanatatii au fost facute de catre ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, in fata comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor. Medicul a facut o sinteza a proiectului de lege privind reforma sanatatii romanesti.

"Spitalul este acum, din punct de vedere juridic, o institutie publica bugetara. Prin noua lege, spitalul este o institutie nebugetara, cu autonomie manageriala si financiara. Asta este diferenta. Nu mai este bugetar. Nebugetar inseamna ca nu esti supus legii salarizarii, ca nu esti supus legilor care guverneaza institutiile publice", a explicat dr. Vasile Cepoi.

Spitalul, finantat in aceleasi conditii ca si pana acum

Conform noului proiect de lege, medicii vor incheia un contract cu spitalul, insa nu conform legii salarizarii, ci conform Codului Muncii. Totodata, raporturile spitalelor cu Ministerul Sanatatii si cu casele judetene de asigurari de sanatate nu vor suferi modificari in vreun fel.

"Spitalul este finantat in continuare in aceleasi conditii ca si acum. Adica in relatii contractuale cu Casa pentru serviciile care se acorda asiguratilor si intr-o relatie contractuala cu directiile de sanatate publica sau cu Ministerul Sanatatii pentru serviciile care se dau si persoanelor neasigurate: programe de sanatate, urgente. Modul de utilizare a banilor si libertatea de a lua deciziile la nivelul spitalului pentru a-si imbunatati activitatea se schimba prin aceasta autonomie", sustine Cepoi.

Potrivit acestuia, este posibila orice activitate care poate sa aduca venituri fara sa afecteze calitatea serviciilor medicale si functionalitatea spitalului, dar in general in aceasta categorie sunt incluse servicii medicale, deoarece "nu poate spitalul sa obtina venituri din activitati de alta natura decat cele medicale".

Competitie public - privat in asigurarile sociale de sanatate

In domeniul asigurarilor de sanatate, proiectul legii sanatatii aduce de asemenea schimbari. In acest sens, a fost propusa  "autonomia sistemului public de asigurari si competitia cu sistemul privat de asigurari, in functie de dorinta fiecarui asigurat in parte". Ministrul Sanatatii a subliniat ca proiectul prevede si reorganizarea caselor de asigurari de sanatate.

"Reducerea numarului de case de asigurari are doua efecte pozitive. Primul este ca reducem nivelul structurilor administrative. Al doilea este ca reducem riscul politizarii si crestem eficienta acordarii serviciilor medicale, deoarece stim ca acordarea serviciilor medicale se centreaza in principal pe centrele universitare sau pe orasele mari, care au structuri de asistenta medicala performante. si atunci in aceste spitale vin pacienti din judetele limitrofe. intre 30% si 40% din pacientii acestor spitale vin din judetele limitrofe. Fiind o coordonare regionala poti sa eficientizezi acordarea serviciilor medicale spitalicesti", a conchis Cepoi.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-vor-incheia-contract-cu-spitalul-nu-conform-legii-salarizarii_-ci-conform-Codului-Muncii_17088/

lauff lautf laurf